Przepisy na wegetariańskie śniadania dla dzieci

lubelski.pl 1 tydzień temu

Kasza manna czy owsianka nie musi być nudna. Do ich przygotowania można wykorzystać różne dodatki, każdy rodzaj mleka, ulubione orzechy czy suszone owoce. Będzie zdrowo i smacznie. Zaskakująca w smaku jest tofucznica, która z powodzeniem zastępuje tradycyjną jajecznicę, wygląda i smakuje jak ta, przygotowana z jajek. Smacznego!

Kasza manna z bakaliami

Składniki:

100 g kaszy manny

200 ml mleka

½ szklanki bakalii

1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Kaszę manną razem z mlekiem, cukrem waniliowym i bakaliami zagotować. Zmniejszyć ogień, często mieszając gotować przez chwilę.

Owsianka czekoladowa

Składniki:

1 szklanka naturalnych płatków owsianych

2 szklanki mleka lub wody

2 łyżeczki kakao

1 łyżeczka miodu

1 łyżka płatków migdałowych

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalać wodą lub mlekiem, gotować około 10 minut, do miękkości. Dodać kakao i miód, zamieszać, posypać płatkami migdałowymi i od razu podawać.

Tofucznica

Składniki:

100 g tofu

1-2 łyżki mleka roślinnego

2 łyżeczki płatków drożdżowych

szczypta czarnej soli Kala-Namak

2 łyżki oliwy z oliwek

szczypta kuminu mielonego

szczypta pieprzu czarnego

szczypta kurkumy

1 cebula

1 pęczek szczypiorku

Przygotowanie:

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy. Tofu rozdrobnić widelcem, dodać do cebuli, zamieszać. Dodać płatki drożdżowe, przyprawy, zamieszać. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.

* Gdyby tofu było zbyt suche, dodać odrobinę mleka roślinnego.

Idź do oryginalnego materiału