interesujące pomysły na różne posiłki to to, czego co jakiś czas szuka każdy z nas. Dzieje się tak, ponieważ łakniemy także nowych smaków i doznań. Czasem czyjeś nowe spojrzenie na starą potrawę może całkiem odmienić jej dotychczasowy sposób przygotowania.
REKLAMA
Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny
Jesienny obiad - jaki powinien być?
Jesienny obiad powinien być pożywny, czyli dostarczać odpowiednią ilość witamin, mikroelementów i białka, a także rozgrzewający. Jest to istotne zwłaszcza w chłodne dni, ale również z powodu zwiększonego ryzyka infekcji bakteryjnych i wirusowych. W tym okresie powszechnie choruje się na przeziębienie i grypę. Warto więc wzmocnić nasze ciało, a więc także układ odpornościowy i przygotować się na ten trudniejszy czas w roku. Tym bardziej warto poszukać ciekawych i zdrowych pomysłów na posiłki.
Jaka zupa na jesień? Przepis dla wszystkich
Jest to z reguły deszczowa i chłodna pora roku, która z dnia na dzień robi się bardziej szara. Uczucie chłodu wzrasta, a my potrzebujemy czegoś rozgrzewającego. Jaka zupa na jesień będzie wtedy idealna? Może nią być np. jarzynowa z kaszą pęczak i szpinakiem.
Składniki:
1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu z wybranego mięsa
1/2 szklanki kaszy pęczak
4 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
1 por
2 garści szpinaku
plaster masła
sól, pieprz, lubczyk.
Wykonanie:
Do bulionu wsypać kaszę i gotować około 25 min. W międzyczasie obrać warzywa i pokroić w kostkę, a por w plasterki. Dodać do wywaru i gotować kolejne 20 min. Doprawić przyprawami i ziołami. Na ostatnie 2-3 min dorzucić szpinak.
Dania mięsne na jesień - jak wybierać? Podpowiadamy
Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na jakość produktów. Mięso powinno być świeże, a więc różowe, soczyste i nieprzesuszone. Nie powinno mieć też nienaturalnie zmienionego koloru. Powinno neutralnie pachnieć i nie kleić się ani też nie być śliskie.
Podobnie należy wybierać warzywa. Dania mięsne na jesień to wszak nie samo białko zwierzęce, ale także rośliny, które są bardzo istotne w diecie. Należy więc zwrócić uwagę, czy nie są spleśniałe lub zgniłe. Dobrze jest też wybierać produkty bio.
jeżeli mamy już świeże produkty, możemy przystąpić do przygotowania różnych dań, a wśród nich wymienić można np.:
gulasz lub zupę gulaszową
strogonowa
sztukę mięsa z kopytkami i sosem
pieczeń wieprzową z kluskami śląskimi
kopytka z mięsem i sosem grzybowym.
Pomysły na dania mięsne jesienią - prosty przepis
Dla osób, które dużo pracują i nie mają czasu w gotowanie, istotne znaczenie będzie miała nie tylko pożywność posiłku, ale i to, by dało się go przyrządzić gwałtownie oraz by dawał wiele możliwości. Można więc zrobić pieczeń np. z piersi indyka lub szynki wieprzowej i wykorzystać ją na wiele różnych sposobów.
Można ją bowiem kroić w plasterki na kanapki jak wędlinę. Można także podać z sosem, który został z pieczenia z ziemniakami czy kopytkami. Można także do grubszego plastra dorobić tylko porcję warzyw na patelni. Z powodzeniem więc takie potrawy można zabierać choćby w pudełku do pracy i odgrzać. Jedna pieczeń, a daje wiele możliwości i to na kilka dni.
Składniki:
pierś z indyka lub szynka wieprzowa
4 ząbki czosnku
2 cebule
majeranek
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz, ostra i słodka papryka (w zależności od preferencji)
czosnek granulowany.
Wykonanie:
Mięso umyć i włożyć do naczynia do pieczenia, które ma pokrywę (może być szklane, może być metalowa rynienka-gęsiarka). Czosnek posiekać lub przecisnąć przez praskę i wrzucić do mięsa. Dodać zioła i przyprawy oraz oliwę. Natrzeć całe mięso i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia nagrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza, grzałka góra-dół. Cebule pokroić w plastry i obłożyć mięso. Wlać wody na wysokość ok. 2 cm. Zamkniętą blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w zależności od wagi mięsa - pół godziny na każdy 1 kg. W czasie pieczenia zaglądać do mięsa, w razie konieczności dolać wody. Zdjąć pokrywę na ostatnie 10 minut pieczenia.
Jakie mięso jesienią?
Nie można powiedzieć, iż któreś nadaje się szczególnie i to ono powinno być w tym okresie spożywane. Gdy zastanawiamy się, jakie mięso jesienią, trzeba raczej rozważyć, jakie będzie najlepiej pasowało do określonej potrawy. Czasem będzie to więc kurczak, innym razem kaczka, a jeszcze innym - wieprzowina. Ważne, by nie kupować za dużo i nie wyrzucać oraz by jadać urozmaicone posiłki. To jednak istotne jest o każdej porze roku.
Zobacz też: Czym słodzić herbatę, żeby nie żałować? Dzięki tym dodatkom napój zyska nową jakość