Przepis na szybkie tiramisu

patricia-fashion.blogspot.com 8 lat temu

Uwielbiam ciasta :) Nic na to nie poradzę, iż do kawy musi być coś słodkiego, a najlepiej kawałek dobrego ciasta. Dlatego dziś przychodzę do Was z przepisem na szybkie i pyszne ciasto tiramisu, które zrobiłam.




Potrzebne składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki tortowej, w tym 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szkl, cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka z odrobina soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając na wysokich obrotach. Następnie wrzucamy po jednym żółtku i miksujemy na najniższych obrotach. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy, stopniowo dodajemy do powstałej masy, delikatnie mieszając łyżką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok 20-25 min w 180 st C.

Krem:
- 300 ml zimnego mleka
- gotowy krem do ciast i tortów Dr. Oetker o smaku tiramisu
- pół kostki masła
- kakao do oprószenia

Mleko wlawamy do wysokiego naczynia, dodajemy proszek i miksujemy przez 3 minuty. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do powstałego kremu, miksując ok 2 min.

Do przygotowania ponczu:
- 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 250 ml gorącej wody
- dodatkowo kilka kropli olejku migdałowego i odrobina alkoholu (jeśli nie mamy możemy pominąć)

Przepis jest na średniej wielkości blachę.

Upieczony gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i wraz z blachą kładziemy go do góry dnem na papier do pieczenia. W takiej pozycji pozostawiamy biszkopt do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt będzie delikatny i wilgotny. Ostudzone ciasto kroimy na dwie równe części. Przygotowanym ponczem nawilżamy dwie części biszkoptu dzięki łyżeczki. Każdą część smarujemy kremem a wierzch obsypujemy przed podaniem kakao.


Uwielbiam też wszystkie kwiaty! Nie mogłam się oprzeć by nie zrobić zdjęcia :)




Idź do oryginalnego materiału