Jesienią w kuchni króluje kilka produktów: dynie, orzechy, śliwki, jabłka i cynamon. Dwa z nich są nam potrzebne do tego, aby skomponować jeden z najpyszniejszych i najprostszych w przygotowaniu deserów. To przepis dla miłośników gofrów. Jesienna odsłona tego przysmaku zwali was z nóg. Najlepsze w tym wszystkim jest to, iż wcale nie musicie mieszać ciasta, aby cieszyć się słodyczą mięciutkich placuszków.
REKLAMA
Zobacz wideo Brudna gofrownica - czy popularny trik z TikToka zadziała? Sprawdziliśmy to!
Jak zrobić gofry z ciasta francuskiego? Potrzebujesz tylko 4 składników i 5 minut
Gofry to bardzo popularna forma deseru, po którą chętnie sięgamy o każdej porze roku. Latem zwykle dekorujemy słodziutki wypiek sezonowymi owocami - borówkami, truskawkami, malinami, winogronami. Jesienią natomiast najlepiej komponują się z jabłkami. Haczyk jest jednak taki, iż owoce, zamiast wylądować na wierzchu, chowają się w środku. W ten sposób przekąska staje się jeszcze bardziej praktyczna i przyjazna w konsumpcji.
Zobacz też: Nuta pomarańczy przenika się z przyprawami. Świetny przepis na jesienną herbatę
Do przygotowania jesiennej odsłony gofrów będziesz potrzebować:
ciasta francuskiego (można kupić gotowe w sklepie),
2-3 średniej wielkości jabłek,
cynamonu,
cukru.
Sposób działania jest bardzo prosty. Zacznij od obrania i pokrojenia jabłek. Później czeka cię już tylko składanie gofrów. istotny element tego zadania polega na odpowiednim rozdzieleniu ciasta.
Gofry z jabłkami. Twoi bliscy będą prosić o dokładkę już po pierwszym kęsie
Kiedy najdzie nas ochota na gofry, często musimy mierzyć się z lenistwem związanym z przyrządzaniem ciasta. W przypadku jesiennej odsłony tego deseru nie musimy zaprzątać sobie głowy tego typu problemami. Wystarczy, iż obierzesz jabłka i pokroisz je w cieniutkie plasterki. Następnie podziel ciasto francuskie tak, aby uzyskać kilka prostokątów. Na jednej połowie masy rozsyp cukier i cynamon, później na nałóż na sypkie składniki owoce. Pustą częścią nakryj słodki farsz. Tak złożoną "kanapkę" włóż do gofrownicy i piecz, aż gofry się zarumienią. o ile chodzi o dekorację, tutaj ogranicza cię tylko wyobraźnia. Można wykorzystać jabłka, które nie wylądowały w cieście. Przysmaż je na patelni i nałóż na górę pokrytą wcześniej bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Dla zrównoważenia smaków możesz również zajadać się nimi w towarzystwie lodów śmietanowych albo waniliowych. Fenomen tego deseru tkwi bowiem w prostocie, dlatego lepiej nie przesadzać z wierzchnią warstwą dodatków.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.