Przepis na szybkie gofry. Pokochasz tę jesienną odsłonę kultowego deseru

g.pl 1 dzień temu
Nie ma lepszego lekarstwa na jesienną chandrę niż słodka przekąska. Chcąc poprawić sobie nastrój, nie sięgaj jednak po gotowe produkty. Przygotuj własny, jakościowy deser. Wystarczą cztery składniki, aby twoje podniebienie oszalało. Podziękujesz sobie, gdy tylko skosztujesz tych gofrów.
Jesienią w kuchni króluje kilka produktów: dynie, orzechy, śliwki, jabłka i cynamon. Dwa z nich są nam potrzebne do tego, aby skomponować jeden z najpyszniejszych i najprostszych w przygotowaniu deserów. To przepis dla miłośników gofrów. Jesienna odsłona tego przysmaku zwali was z nóg. Najlepsze w tym wszystkim jest to, iż wcale nie musicie mieszać ciasta, aby cieszyć się słodyczą mięciutkich placuszków.


REKLAMA


Zobacz wideo Brudna gofrownica - czy popularny trik z TikToka zadziała? Sprawdziliśmy to!


Jak zrobić gofry z ciasta francuskiego? Potrzebujesz tylko 4 składników i 5 minut
Gofry to bardzo popularna forma deseru, po którą chętnie sięgamy o każdej porze roku. Latem zwykle dekorujemy słodziutki wypiek sezonowymi owocami - borówkami, truskawkami, malinami, winogronami. Jesienią natomiast najlepiej komponują się z jabłkami. Haczyk jest jednak taki, iż owoce, zamiast wylądować na wierzchu, chowają się w środku. W ten sposób przekąska staje się jeszcze bardziej praktyczna i przyjazna w konsumpcji.
Zobacz też: Nuta pomarańczy przenika się z przyprawami. Świetny przepis na jesienną herbatę
Do przygotowania jesiennej odsłony gofrów będziesz potrzebować:


ciasta francuskiego (można kupić gotowe w sklepie),
2-3 średniej wielkości jabłek,
cynamonu,
cukru.


Sposób działania jest bardzo prosty. Zacznij od obrania i pokrojenia jabłek. Później czeka cię już tylko składanie gofrów. istotny element tego zadania polega na odpowiednim rozdzieleniu ciasta.


Gofry z jabłkami. Twoi bliscy będą prosić o dokładkę już po pierwszym kęsie
Kiedy najdzie nas ochota na gofry, często musimy mierzyć się z lenistwem związanym z przyrządzaniem ciasta. W przypadku jesiennej odsłony tego deseru nie musimy zaprzątać sobie głowy tego typu problemami. Wystarczy, iż obierzesz jabłka i pokroisz je w cieniutkie plasterki. Następnie podziel ciasto francuskie tak, aby uzyskać kilka prostokątów. Na jednej połowie masy rozsyp cukier i cynamon, później na nałóż na sypkie składniki owoce. Pustą częścią nakryj słodki farsz. Tak złożoną "kanapkę" włóż do gofrownicy i piecz, aż gofry się zarumienią. o ile chodzi o dekorację, tutaj ogranicza cię tylko wyobraźnia. Można wykorzystać jabłka, które nie wylądowały w cieście. Przysmaż je na patelni i nałóż na górę pokrytą wcześniej bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Dla zrównoważenia smaków możesz również zajadać się nimi w towarzystwie lodów śmietanowych albo waniliowych. Fenomen tego deseru tkwi bowiem w prostocie, dlatego lepiej nie przesadzać z wierzchnią warstwą dodatków.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału