Jak przygotować pierogi z jagodami?
Zacznijmy od tego, iż nie ma chyba w kuchni polskiej bardziej kojarzącego się z latem i wakacjami dania jak pierogi z jagodami. No może obok chłodnika. Wybitnie sezonowy i wybitnie niezapomniany smak, na który czeka się do kolejnego lata.
I my się doczekaliśmy do pierogów AD 2022 a iż niejedne w życiu przygotowaliśmy i zjedliśmy chcemy podzielić się sprawdzonym przepisem na pierogi z jagodami, które naprawdę będą smakować jak u mamy. Kwintesencją pierogów, niezależnie od wsadu jest ciasto i to od jego przygotowania, konsystencji i sprężystości zależeć będzie smak naszych pierogów.
Składniki na pierogi z jagodami
- 0,5 kg mąki poznańskiej – TYP 500
- 300 ml przegotowanej, gorącej wody
- dwie łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- 400 gramów jagód ( litrowy słoik )
Polewa ze śmietany
- śmietana 18% – 200 ml ( jedno opakowanie )
- cukier z prawdziwą wanilią
Jak przygotować dobre ciasto na pierogi ?
Do mąki dodajemy szczyptę soli, gorącą wodę i roztopione masło. Wyrabiamy na gładką masę manualnie lub tak jak my – robotem. Ciasto musi być miękkie, sprężyste i elastyczne a jednocześnie nie kleić się do dłoni.
Naszą tajemnicą dobrego ciasta jest brak jajek !!! Sprawdzone przez nasze mamy i babcie. Jajka w cieście powodują, iż staje się ono twarde przez co pierogi nie są tak delikatne i smaczne. Bardzo istotna jest również wspomniana gorąca woda, której efektem jest właśnie sprężystość ciasta i to, iż dobrze się ono klei.
Jagody przed dodaniem ich do ciasta dobrze jest oprószyć nieco mąką ziemniaczaną. Bo podczas gotowania puszczają sok a mąka wiąże go wewnątrz pierogów przez co sok lekko zagęszcza się i nie wylewa od razu po dzieleniu pierogów na części.
Dobrze wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła, które wypełniamy jagodami i dokładnie sklejamy.
Jednocześnie mieszamy śmietanę dodając cukru z wanilią do smaku, w zależności od tego kto ile lubi. Gotujemy wodę do wrzenia a następnie zmniejszamy ogień, wrzucamy pierogi i gotujemy je około 6-8 minut (spróbujcie po 6 minutach jednego by wyczuć czy już są dobre).
Wyjmujemy pierogi cedzakiem na talerz, polewamy śmietaną i możemy cieszyć nasze kubki smakowe najlepszym sezonowym daniem ever.
Smacznego.
Więcej przepisów Szalonych Walizek
Na naszym blogu znajdziesz więcej sprawdzonych przez nas przepisów:
Przepisy Szalonych Walizek
W naszych podróżach często poruszamy temat kuchni, opisujemy odwiedzane restauracje a wszystkie te teksty jak również i filmy można zobaczyć tutaj:
Kuchnia według Szalonych Walizek