To na pierniczki najbardziej czekam cały rok, nie przepadam za Rogalami Marcińskimi, unikam pączków na Tłusty Czwartek, ale pierniczków sobie nie odmówię. W tym roku pierniczki będę piekła nie tylko z myślą o dorosłych, ale też z myślą o maluszkach z mojej rodziny dlatego postawiłam na bio i zdrowe składniki. W poszukiwaniu bio składników do pierniczków odwiedziłam Stary Browar. Pierniczki nadziewam dżemem bez cukru znalezionym w Zielona Spiżarnia, Stary Browar, Dziedziniec, który również sprawdzi się jako prezent. A zwykłą mąkę zamieniłam na bio tortową (kupiłam w Organic Farma Zdrowia, Stary Browar, Atrium -1) oraz zmniejszyłam ilość cukru. O zapakowanie prezentów, dba Stary Browar, czy wiecie, iż robiąc zakupy możecie skorzystać z bezpłatnej usługi pakowania prezentów? A jeżeli, tak jak ja chcecie własnoręcznie zapakować upominki dla bliskich, piękne świąteczne papiery zeStarego Browaru możecie zabrać ze sobą do domu!
Bio produkty, dżmy bez cukru i domowe pierniczki będą super dodatkiem do prezentów na Mikołajki i Święta. Takie zdrowe i manualnie robione prezenty są bardzo doceniane.
Składniki:
3 szklanki mąki (u mnie bio)
3 łyżki gorącego rozpuszczonego miodu bio
2 łyżeczki proszku do pieczenia
jedna mieszanka przyprawy do piernika
4 kropelki olejku waniliowego
1,5 łyżki masła
1 jajko
1/2 szklanki cukru
1 żółtko
ok 1/4 szklanki ciepłego mleka (może być roślinne, ja dałam ryżowe)
ok 0,5 słoiczka powideł bez cukru
Wykonanie:
Do mąki dodać proszek do pieczenia, wlać gorący miód i wymieszać. Gdy ciasto trochę wystygnie dodać cukier, masło, olejek waniliowy, jajko, żółtko i przyprawy do piernika. Na końcu wlewamy ciepłe mleko. Wszytkie składniki wyrobić na stolnicy (gdy ciasto jest za twarde i nie chce się wyrobić należy dodać trochę więcej mleka) i rozwałkować na grubość ok 0,5cm.
Ciasto podzielić na dwie części. Na jednej części ciasta lekko odcisnąć foremki tak aby były zarysowane kontury, ale nie były wykrojone. Na środek nakładamy łyżeczką dżem i przykrywamy drugą połową ciasta. Wykrawamy pierniczki w miejscu gdzie znajduje się nadzienie. Wykrojone ciasteczka układamy na wysmarowaną olejem blaszkę.
Piekarnik nagrzewamy do 173stopni, pierniczki pieczemy ok 15/20 min aż będą brązowe. Pierniczki można udekorować lukrem i ozdobami, nam jednak najbardziej smakują bez lukru