Greckie pączki, czyli loukoumades, to inaczej smażone ptysie miodowe. jeżeli zrobimy je na Tłusty Czwartek, to z pewnością zrobią konkurencję faworkom, racuchom i tradycyjnym pączkom. Zachwycają chrupiącą skórką, puszystym wnętrzem i polewą z miodu, często wzbogacą cynamonem i orzechami, co nadaje im niepowtarzalny smak i aromat. Sprawdź przepis prosto z Grecji, wykorzystywany również w Turcji i na Cyprze.
Składniki na greckie pączki
Greckie pączki robimy z ciasta drożdżowego i smażymy je na głębokim tłuszczu. Są idealną propozycją dla smakoszy karnawałowych przekąsek, poszukujących nowości. Połączenie słodyczy miodu, cynamonu o intensywnym, korzennym aromacie i chrupiących orzechów jest po prostu obłędne.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia loukoumades?
Składniki na ciasto:
- 240 ml ciepłej wody;
- 120 ml ciepłego mleka;
- 500 g mąki uniwersalnej;
- 80 g miękkiego masła;
- 50 g świeżych drożdży;
- 50 g cukru;
- 3 jajka;
- 1 łyżeczka soli.
Składniki na miodową polewę:
- 120 ml miodu płynnego;
- 120 ml wody;
- 1 łyżeczka cynamonu;
- 50 g posiekanych orzechów.
Dodatkowo:
- ok. 1 l oleju do smażenia.
Przepis na greckie pączki
Żeby zrobić loukoumades, na początek łączymy w misce drożdże z ciepłą wodą i odstawiamy je na 5 minut. Zaczną wtedy tworzyć pianę.
W kolejnym kroku w innej misce mieszamy mleko, cukier i sól do momentu rozpuszczenia słodzidła. Następnie wlewamy mieszankę z drożdży i wody - całość łączymy ze sobą, mieszając.
Potem dodajemy mąkę, jajka i masło i przystępujemy do wyrabiania ciasta. Musi być gładkie i elastyczne. Taką masę odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, żeby podwoiła swoją objętość. Mieszamy ją i znowu zostawiamy na 30 minut.
W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy miodową polewę. W tym celu podgrzewamy miód z wodą w rondelku na średnim ogniu. Doprowadzamy tę mieszankę do wrzenia i po chwili odstawiamy do ostygnięcia.
Po wyrośnięciu ciasta moczymy łyżkę w wodzie i zaczynamy nabierać nią małe porcje, formując z nich kulki. Wkładamy je do gorącego oleju wlanego do garnka lub na dużą patelnię. Greckie pączki smażymy do momentu, aż będą miały złoty kolor z każdej strony.
Małe kulki kładziemy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Na koniec polewamy loukoumades miodową polewą i obsypujemy cynamonem oraz orzechami włoskimi.
Zobacz też:
Zrób to ciasto na dzień kobiet. Z przepisu Ewy Wachowicz wychodzi palce lizać
W PRL-u wszyscy się nimi zajadali. Zrobisz je gwałtownie i za grosze
Te ciastka to smak dzieciństwa. Z tego przepisu robiła je moja babcia