Przepis na obłędne ciasto z rabarbarem. Robi się je ekspresowo i zawsze się udaje. Rozpływa się w ustach!

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


To ciasto z rabarbarem jest pyszne, wilgotne i banalnie proste w wykonaniu. Jego zrobienie zajmuje zaledwie kwadrans, a pieczenie, podczas którego zapach rozniesie się po całym domu, 40 minut. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Zobacz sprawdzony przepis!

Rabarbar - sprawdzony przepis

Sezon na rabarbar trwa całą wiosnę i lato. To zdrowe i charakterystyczne w smaku warzywo idealnie nadaje się do przygotowania zarówno słonych, jak i słodkich potraw. Mam dla Ciebie sprawdzony przepis na ciasto z rabarbarem. Jest ono nie tylko pyszne, ale i bardzo proste i szybkie do zrobienia. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować, przelać do blaszki i posypać kawałkami rabarbaru. Proponuję doprawić ciasto wanilią, ale równie dobrze będzie smakować z odrobiną cynamonu. Po upieczeniu wystarczy je oprószyć cukrem pudrem.

Zobacz w galerii, jak przygotować błyskawiczne i pyszne ciasto z rabarbarem.

Przepis na szybkie ciasto z rabarbarem

czas przygotowania: ok. 15 minut + pieczenie: 40 minut
porcja: na blaszkę 23x35 cm
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 5 jajek,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 3 lub 4 łodygi rabarbaru,
  • opcjonalnie: cukier puder do dekoracji.

Zobacz także: czym zastąpić proszek do pieczenia.

Jak zrobić ciasto z rabarbarem?

  1. Umyj rabarbar, osusz, jeżeli ma włóknistą skórkę to ją obierz. Młode łodygi rabarbaru nie wymagają obierania.
  2. Pokrój rabarbar na ok. 1 cm kawałki.
  3. Rozpuść masło.
  4. Wymieszaj w misce sypkie składniki: mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia.
  5. Jajka utrzyj z cukrem i wanilią na puszystą i jasną masę.
  6. Nie wyłączając miksera, dodaj masło i sypkie składniki.
  7. Przełóż ciasto do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Na wierzchu ciasta poukładaj kawałki rabarbaru.
  9. Piecz ok. 40 minut w 180 stopniach.
  10. Przestudzone ciasto oprósz cukrem pudrem.

Nie odmówisz sobie kolejnego kawałka. Najlepsze ciasto z rabarbarem i budyniem

Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem waniliowym i kruszonką zachwyci Twoich gości. To tradycyjny i niezawodny przepis, który przygotowuję od lat. Ciasto smakuje wyśmienicie, wprost rozpływa się w…

Katarzyna Puczyńska

Rabarbar i jego adekwatności

Rabarbar cieszy się w Polsce dużą popularnością. Dawniej roślina ta sadzona była chętnie w przydomowych ogródkach, dziś najczęściej możemy kupić go w sklepie.

Sezon na rabarbar trwa całą wiosnę i lato. Najlepiej smakuje, gdy jego łodygi są jeszcze młode i mają cienką skórkę, która nie wymaga obierania.

Jedną z największych zalet rabarbaru jest to, iż dostarcza nam bardzo dużo ważnych dla zdrowia antyoksydantów. Jest także źródłem sporej ilości błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie. Swój kwaskowaty smak rabarbar zawdzięcza obecności kwasu cytrynowego, kwasu jabłkowego i olejków eterycznych.

Zobacz także: Muffiny z rabarbarem na deser. Sprawdzony przepis na domowe babeczki. Wypróbuj wypiek idealny na piknik

Rabarbar zawiera składniki mineralne oraz witaminy, m.in.:

  • duże ilości witaminy A,
  • magnez,
  • potas,
  • żelazo,
  • witaminy C, E, K, B1, B2, B6,
  • kwas foliowy,
  • niewielką ilość jodu.

Rabarbar ma mało kalorii - w 100 g produktu jest około 15 kcal. Ma działanie przeczyszczające, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu.

Domowe drożdżówki z rabarbarem i budyniem. Smakują bosko

Drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kruszonką to przysmak, którego walory smakowe doceniają niemalże wszyscy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je samemu. Poznaj przepis na przepyszne drożdżówki…

Katarzyna Puczyńska

Kto nie może jeść rabarbaru?

Mimo wielu zalet i zdrowotnych adekwatności spożycie dużej ilości rabarbaru może być dla niektórych osób szkodliwe, ze względu na dużą ilość kwasu szczawiowego w rabarbarze (w 100 g produktu znajduje się około 570-1900 mg szczawianów), który powoduje powstawanie kamieni nerkowych, zwiększa ryzyko niewydolności nerek, prowadzi do odwapnienia kości, zapalenia stawów, a choćby zaburzenia pracy serca.

Ze względu na dużą zawartość szczawianów rabarbaru powinny unikać osoby:

  • z kamicą szczawianową,
  • dną (skazą) moczanową,
  • osteoporozą,
  • dzieci i kobiety w ciąży,
  • kobiety karmiące piersią.

Czytaj także: Najprostsza tarta z rabarbarem: przepis na ciasto galette z migdałami

Przepis na obłędne ciasto z rabarbarem. Robi się je ekspreso...

+8 Zobacz galerię

Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału