Przepis na najlepszy zakwas do barszczu czerwonego. Te składniki nadadzą mu aromatu

g.pl 2 tygodni temu
Tradycyjny zakwas na barszcz czerwony jest wbrew pozorom bardzo prosty do przygotowania. Dzięki niemu to danie wigilijne zyska niepowtarzalny smak, który zostanie z twoją rodziną jeszcze na długo po świętach. Sprawdź, jakich składników potrzeba i które przyprawy najlepiej się sprawdzą.
Choć do świąt zostało jeszcze sporo czasu, wiele osób już teraz układa w głowie plan bożonarodzeniowych potraw. Wigilijna kolacja z pewnością nie obejdzie się bez barszczu czerwonego. Do jego przygotowania potrzeba nie tylko warzyw, ale też dobrego zakwasu. Choć w sklepach znajdziemy wiele takich produktów, niektórzy wolą zrobić go samodzielnie. Jak się do tego zabrać?


REKLAMA


Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?


Jak zrobić dobry zakwas na barszcz czerwony? Przygotuj niezbędne składniki
Za przygotowanie zakwasu na barszcz powinniśmy się zabrać odpowiednio wcześnie, ponieważ jego dojrzewanie zajmuje kilka tygodni. Składniki, jakich będziemy potrzebować, to:


buraki - powinny być świeże i jędrne, ponieważ stare warzywa mogą zepsuć smak zakwasu;
ciepła, osolona woda - sól najlepiej dodawać w proporcji jedna łyżka na jeden litr wody;
przyprawy - dobrze sprawdzą się liście laurowe, ziele angielskie, odrobina imbiru, koper suszony i kminek;
kilka ząbków czosnku;
pokrojona w pióra cebula.


W celu przyśpieszenia procesu kiszenia niektórzy dodają również do zakwasu kromkę chleba. To sprytny trik, ale trzeba z nim uważać. Pieczywo powinno być świeże i ze sprawdzonych piekarni. W przeciwnym razie kromka może zacząć pleśnieć po zalaniu i tym samym zepsuje zakwas. Dobrym pomysłem będzie użycie chleba, który upiekliśmy samodzielnie.
Zobacz też: Włóż do lodówki produkt za 2 zł. Smród i wilgoć będą tylko wspomnieniem


Jaki jest przepis na zakwas? Instrukcja krok po kroku
Zakwas najlepiej przygotować w dużym, wyparzonym i czystym słoiku lub ceramicznym bądź kamionkowym naczyniu.


Na początek należy umyć buraki, a następnie pokroić je w plastry lub zetrzeć na tarce.
Warzywa układamy w słoiku warstwowo i na przemian z przyprawami, czosnkiem i cebulą.
Gdy naczynie będzie wypełnione składnikami, zalewamy całość przegotowaną, osoloną wodą. Na wierzch można położyć kromkę świeżego chleba, aby przyśpieszyć proces kiszenia. Nie jest to jednak konieczne, jeżeli do świąt zostało sporo czasu.
Słoik zakręcamy i odkładamy w ciemne, chłodne miejsce.
Tak przygotowany zakwas będzie gotowy do użycia po około 2-3 tygodniach. jeżeli dodaliśmy kromkę chleba, czas ten skróci się do 4-5 dni.
Gotowy zakwas przecedzamy przez gazę i przelewamy do mniejszych słoików, butelek lub bezpośrednio do garnka, w którym będziemy robić barszcz.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału