Przepis na mielone z piekarnika. Są smaczniejsze od tych tradycyjnych

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Kotlety mielone do słoika- Pyszności


Czy jest cokolwiek w stanie pobić tradycyjne dania kuchni polskiej? jeżeli lubisz eksperymentować i szukać wyjątkowych smaków, to nic nie stoi na przeszkodzie, by wypróbować przepis na mielone z piekarnika. To alternatywne wersja tego popularnego dania i trzeba przyznać, iż dużo lepsza.

Dlaczego warto wypróbować przepis na mielone z piekarnika?

Nie ulega żadnej wątpliwości, iż to, co jest pieczone, zwykle jest zdrowsze od tego, co smażone. I tak też jest w przypadku takiej wersji kotletów mielonych. Można pokusić się o stwierdzenie, iż ta wersja bije na głowę tradycyjne receptury na to popularne polskie danie. To pełnowartościowe danie przygotujesz błyskawicznie. Kotlety zachwycają soczystością i wyjątkowym smakiem, dlatego też twoi goście i domownicy powinni być zadowoleni. Wypróbuj przepis na mielone z piekarnika już dziś, a na pewno będziesz usatysfakcjonowany!

Kotlety mielone do słoika- Pyszności

Poznaj przepis na mielone z piekarnika

Pomimo tego, iż jest to klasyczna wersja kotletów, ale nieco inaczej przygotowana, to warto podkreślić, iż zaskoczą cię przede wszystkim wyjątkowym smakiem oraz formą. Dodatek cebuli, śmietany, ziemniaków i sera sprawi, iż w parę chwil przygotujesz kulinarne dzieło sztuki. Zobacz, jakie to proste i… smaczne!

Składniki:

  • duże jajko
  • około 600 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki lub karkówki
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 100 g startego sera żółtego
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18 proc.

Sposób przygotowania:

Przepis na mielone z piekarnika jest prosty, a wszystko powinno ci zająć około 40 minut. Rozpocznij od przełożenia mięsa do miski. Wbij do niego jajko, dodaj przyprawy i wyrabiaj do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Następnie, wyrób z mięsa kilka kotletów mielonych i przełóż je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Teraz czas na kolejne kroki. Posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle i następnie połóż po łyżce na każdym z kotletów. Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce, odciśnij z nadmiaru wody i też połóż na kotletach.

Przygotowanie mielonych – Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Sprint Cooking

Ostatnim krokiem będzie dodanie śmietany do kotletów i posypanie ich żółtym serem. Naczynie żaroodporne przykryj folią, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Po tym czasie, zdejmij folię aluminiową i piecz jeszcze przez 10 minut. Kotlety mielone są już gotowe. Teraz podaj je ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego!

A co powiesz na kotlety mielone ze słoika? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Idź do oryginalnego materiału