Borowiki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, jakie rosną w polskich lasach. Mają intensywny zapach, interesujący smak i piękną, ciemną barwę. Idealnie łączą się z makaronem, tworząc rozgrzewające i kremowe danie, które zachwyci twoje podniebienie. Co więcej, to potrawa, która nie wymaga wielu składników ani długiego gotowania. Wystarczy kilka prostych produktów, by stworzyć wyjątkowy obiad. Spróbujesz?
REKLAMA
Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca
Wypróbuj nasz przepis na makaron z borowikami
Przepis na makaron z borowikami, który dla ciebie przygotowaliśmy, przyrządzisz w mniej niż 30 minut. Potrzebne ci będą:
Makaron (penne, tagliatelle lub spaghetti) – 250 gramów,
Borowiki (świeże lub mrożone) – 200 gramów,
Cebula – 1 sztuka,
Czosnek – 2 ząbki,
Śmietanka 30% - 200 mililitrów,
Masło – 2 łyżki
Sól,
Pieprz
Natka pietruszki do dekoracji,
Starty parmezan
Makaron z borowikami w sosie śmietanowym – przygotowanie krok po kroku
Na początku ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Podczas odcedzania zachowaj niewielką ilość wody, która została ci z gotowania makaronu. Na patelni rozgrzej masło, dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek i smaż wszystko przez kilka minut, do zeszklenia.
Następnie na patelnię dodaj pokrojone borowiki i smaż przez kolejne 5-7 minut, aż grzyby zmiękną i oddadzą aromat. Teraz wlej śmietankę i dopraw całość pieprzem oraz solą. Gotuj przez kilka minut do momentu, aż sos zgęstnieje. Teraz na patelnię włóż makaron, dolej odrobinę wody z gotowania makaronu i całość dokładnie wymieszaj. Po wyłożeniu potrawy na talerze posyp ją odrobiną parmezanu i natki pietruszki. Smacznego!
Makaron z borowikami i kurczakiem. Wersja dla większych łakomczuchów
jeżeli chcesz, by danie było bardziej treściwe, możesz dodać do niego kurczaka. Wystarczy, iż filet z kurczaka pokroisz na kawałki i podsmażysz go na patelni jeszcze przed dodaniem cebuli. Następnie postępuj zgodnie z wcześniejszym przepisem. Makaron z borowikami i kurczakiem to świetna propozycja na rodzinny obiad. Zaspokoi każdy głód i zachwyci niebanalnym smakiem.
Sos z borowików do makaronu może posłużyć ci jako baza do wielu dań. Świetnie sprawdzi się nie tylko z makaronem, ale także z ziemniakami, ryżem, kopytkami czy kluskami śląskimi. Wypróbuj go również jako dodatek do wytrawnych naleśników.
Co więcej, warto zrobić większą porcję i część sosu zamrozić. Dzięki temu będziesz mieć gotowy obiad na dni, w które nie masz czasu stać przy kuchni.
Makaron z borowikami to danie proste, a zarazem wyjątkowe. Dzięki aromatowi leśnych grzybów i kremowemu sosowi śmietanowemu, potrafi zachwycić choćby wymagających smakoszy. Niezależnie od tego, czy wybierzesz wersję z kurczakiem, czy bez, jedno jest pewne. Makaron z borowikami to przepis, do którego chętnie będziesz wracać.
Zobacz też: To przyprawa "cenniejsza niż złoto", a i tak mało kto jej używa w kuchni














