Kopytka to interesujący pomysł na zastąpienie ziemniaków jako skrobiowego dodatku do obiadu, ale również składnik, który — z odpowiednim sosem — potrafi stworzyć całe danie. Dzisiaj chcemy ci pokazać przepis na potrawę, która rozbudzi w tobie kulinarny sentyment.
Kiedy babcia serwowała nam kopytka, jeszcze nie wiedzieliśmy, jak bardzo kiedyś zatęsknimy za tym smakiem. Kuchenna ścieżka ma to do siebie, iż na jakiś czas zapomina się o specjałach z dzieciństwa, by później powrócić do nich, z niemałą dozą ekscytacji. I właśnie taką wycieczkę w przeszłość chcemy ci zaproponować.
Przygotowanie kopytek jest w teorii proste, ale już podczas pierwszego „lepienia” możesz zdać sobie sprawę z tego, do jak wielkiej kulinarnej wprawy doszły babcie. To dlatego polecamy co jakiś czas powracać do tego przepisu i obserwować swoje postępy. Jest przy tym naprawdę sporo zabawy!
kopytka – Pyszności; foto: Canva
Jeśli udało nam się rozpalić w tobie chęć na mały, kulinarny wehikuł czasu, zapraszamy do przepisu. Powodzenia!
Kopytka jak u babci z sosem pieczarkowym
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 4 czubatych łyżek mąki pszennej tortowej
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- małe jajko
- płaska łyżeczka soli
Sos:
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odcedź je i przeciśnij przez praskę lub roztłucz. Dodaj do nich obie mąki, odrobinę soli i jajko. Wyrób ciasto na jednolitą masę. Teraz podziel ją na kilka mniejszych kawałków i z każdego uformuj wałek o grubości około 2 centymetrów. Nożem wytnij kopytka.
Tak przygotowane kluski ugotuj w osolonej wodzie. Kopytka są gotowe po około półtorej minuty od momentu wypłynięcia na wierzch.
kopytka w sosie pieczarkowym – Pyszności; foto: Canva
Pieczarki umyj (nie musisz ich obierać) i pokrój w plastry. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj do niej pieczarki i duś pod przykryciem około 10 minut.
W tym czasie połącz mąkę ze śmietaną i kapką wody. Tę mieszankę wlej teraz do pieczarek i cebuli. Dopraw solą i pieprzem. Poczekaj, aż sos się zagotuje i zdejmij patelnię z ognia. Polej sosem przygotowane kopytka. Smacznego!
Obejrzyj też ten filmik z naszego kanału na YouTube.