Przepis na knedle z truskawkami jak u babci. Potrzebujesz tylko 5 składników

g.pl 1 miesiąc temu
Co można zrobić z truskawek na szybko? jeżeli nie masz pomysłu na obiad, przygotuj pyszne knedle. Wbrew pozorom gotuje się je bardzo prosto, a potrzeba tylko pięciu składników. Najważniejsze będzie wyrobienie miękkiego, elastycznego ciasta. Jak je zrobić?
Nie ma nic lepszego niż sezonowe owoce. Aktualnie sklepy i targowiska obfitują w pyszne, polskie truskawki, dlatego warto skorzystać z tej okazji i wypróbować jak najwięcej dań z ich udziałem. Jednym z najsmaczniejszych są puszyste knedle. To doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny, ponieważ jest smaczny, tani i prosty w przygotowaniu.


REKLAMA


Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych


Co zrobić, żeby knedle były miękkie? Wystarczą te składniki
Przepis na knedle z truskawkami jest banalnie prosty. Zawiera jedynie pięć składników, a każdy z nich jest tani i łatwo dostępny. Można przygotować z nich pyszny obiad, który szczególnie zasmakuje najmłodszym członkom rodziny. Sekretem miękkiego ciasta jest dobra proporcja mąki i ziemniaków - mąka jest niezbędna do stworzenia zwartej konsystencji, ale im jej mniej, tym delikatniejsze będzie ciasto. Knedle doskonale smakują bez niczego, jednak warto wzbogacić je o dodatek cukru, bułki tartej, roztopionego masła lub białego, zmielonego twarogu.
Zobacz też: Moja babcia od lat robi dżem truskawkowy z tego przepisu. Aby podbić smak, dodaje ten jeden składnik


Babcine knedle z truskawkami. Przygotuj wszystkie niezbędne składniki
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania knedli z truskawkami, to:


500 gramów ugotowanych i ostudzonych ziemniaków,
około 300-400 gramów truskawek,
300 gramów mąki pszennej,
2 jajka,
ulubione dodatki (na przykład cukier, bułka tarta, twaróg).


Jak zrobić dobre ciasto na knedle? Przepis krok po kroku


Na początek obieramy i gotujemy ziemniaki. Gdy zmiękną, odcedzamy je z wody i pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie przeciskamy ziemniaki przez praskę lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia - muszą tworzyć gładką, jednolitą masę bez grudek.
W międzyczasie zabieramy się za truskawki. Dokładnie je myjemy, osuszamy i usuwamy z nich szypułki.
Do zmielonych ziemniaków wbijamy jajka, a następnie dodajemy stopniowo mąkę, cały czas wyrabiając ciasto rękoma. Najlepiej wsypać najpierw około 100 gramów mąki, a później zwiększyć porcję, jeżeli będzie je za mało. Ciasto powinno być zwarte, ale nie przesuszone.
Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę i dzielimy je na cztery części. Każdą z nich formujemy w rulon i tniemy na mniejsze kawałki.
Kawałek ciasta lekko spłaszczamy w dłoniach, a na jego środek nakładamy jedną truskawkę (lub pół, jeżeli owoc jest duży). Następnie szczelnie zalepiamy boki knedla w taki sposób, aby podczas gotowania woda nie dostała się do środka i nadajemy mu okrągły kształt. Powtarzamy tę czynność z każdą kolejną kluską.
Knedle gotujemy we wrzątku przez około 5 minut od momentu wypłynięcia. Następnie wyławiamy je z wody dzięki łyżki cedzakowej i od razu nakładamy na talerze. Warto podawać je z ulubionymi dodatkami, aby wzbogacić ich smak.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału