Przepis na cytrynowe spaghetti na ostro

lubelski.pl 2 dni temu

Włoskie spaghetti to klasyczny rodzaj długiego, cienkiego makaronu, który idealnie komponuje się z oliwą, czosnkiem, natką pietruszki i ze startym parmezanem. Do tak przygotowanej podstawy wystarczy dodać jeden lub kilka dodatków, by wyczarować proste, pożywne, a przy tym wykwintne danie. Cytryna dzięki swojemu aromatowi doskonale podkręca smak spaghetti, więc jej dodatek to sprawdzony sposób na uzyskanie doskonałej potrawy. Smacznego!

Cytrynowe spaghetti z krabami

Składniki:

350 g spaghetti

2 ząbki czosnku

1 świeże chili

20 g natki pietruszki

170 g mięsa z krabów z puszki

3 łyżki oliwy

½ szklanki białego wina

1 łyżka startej skórki z cytryny

sól, pieprz

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić spaghetti, gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posiekać drobno czosnek. Chili przekroić na pół, usunąć pestki, papryczkę drobno pokroić. Natkę pietruszki grubo posiekać. Otworzyć puszkę z krabem, odsączyć na sitku.

Rozgrzać dużą patelnię, wlać 2 łyżki oliwy, dodać czosnek i chili, delikatnie podsmażyć ok. 1 minuty, dodać mięso kraba, skórkę z cytryny oraz wino, doprawić solą i pieprzem do smaku, smażyć kolejną minutę mieszając.

Odcedzić makaron na sicie, przełożyć go z powrotem do garnka, dodać zawartość patelni oraz 1 łyżkę oliwy i natkę pietruszki, zamieszać.

Cytrynowe spaghetti z oliwkami

Składniki:

500 g spaghetti

5 łyżek oliwy z oliwek

50 g orzechów piniowych

5 dużych ząbków czosnku

½ łyżeczki płatków chili

2 cytryny

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

100 g zielonych oliwek bez pestek

5 łyżek startego parmezanu

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić spaghetti, gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do drugiego garnka wlać oliwę, dodać orzechy i podgrzewać na małym ogniu. Dodać zmiażdżony czosnek i chili, podgrzewać, aż orzechy będą lekko podpieczone. Uważać, by czosnek się nie przypalił.

Zetrzeć skórkę z obu cytryn. Jedną cytrynę przekroić na pół i wycisnąć z niej sok.

Odcedzony makaron przełożyć do drugiego garnka z orzechami, czosnkiem i chili, dodać skórkę z cytryny, wyciśnięty sok z cytryny, oliwki, ½ porcji parmezanu, natkę pietruszki, całość zamieszać.

Spaghetti podawać posypane pozostałą porcją parmezanu.

Idź do oryginalnego materiału