Włoskie spaghetti to klasyczny rodzaj długiego, cienkiego makaronu, który idealnie komponuje się z oliwą, czosnkiem, natką pietruszki i ze startym parmezanem. Do tak przygotowanej podstawy wystarczy dodać jeden lub kilka dodatków, by wyczarować proste, pożywne, a przy tym wykwintne danie. Cytryna dzięki swojemu aromatowi doskonale podkręca smak spaghetti, więc jej dodatek to sprawdzony sposób na uzyskanie doskonałej potrawy. Smacznego!
Cytrynowe spaghetti z krabami
Składniki:
350 g spaghetti
2 ząbki czosnku
1 świeże chili
20 g natki pietruszki
170 g mięsa z krabów z puszki
3 łyżki oliwy
½ szklanki białego wina
1 łyżka startej skórki z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić spaghetti, gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posiekać drobno czosnek. Chili przekroić na pół, usunąć pestki, papryczkę drobno pokroić. Natkę pietruszki grubo posiekać. Otworzyć puszkę z krabem, odsączyć na sitku.
Rozgrzać dużą patelnię, wlać 2 łyżki oliwy, dodać czosnek i chili, delikatnie podsmażyć ok. 1 minuty, dodać mięso kraba, skórkę z cytryny oraz wino, doprawić solą i pieprzem do smaku, smażyć kolejną minutę mieszając.
Odcedzić makaron na sicie, przełożyć go z powrotem do garnka, dodać zawartość patelni oraz 1 łyżkę oliwy i natkę pietruszki, zamieszać.
Cytrynowe spaghetti z oliwkami
Składniki:
500 g spaghetti
5 łyżek oliwy z oliwek
50 g orzechów piniowych
5 dużych ząbków czosnku
½ łyżeczki płatków chili
2 cytryny
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
100 g zielonych oliwek bez pestek
5 łyżek startego parmezanu
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić spaghetti, gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Do drugiego garnka wlać oliwę, dodać orzechy i podgrzewać na małym ogniu. Dodać zmiażdżony czosnek i chili, podgrzewać, aż orzechy będą lekko podpieczone. Uważać, by czosnek się nie przypalił.
Zetrzeć skórkę z obu cytryn. Jedną cytrynę przekroić na pół i wycisnąć z niej sok.
Odcedzony makaron przełożyć do drugiego garnka z orzechami, czosnkiem i chili, dodać skórkę z cytryny, wyciśnięty sok z cytryny, oliwki, ½ porcji parmezanu, natkę pietruszki, całość zamieszać.
Spaghetti podawać posypane pozostałą porcją parmezanu.