Ciasto Shrek to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia. Jego intensywny zielony kolor inspirowany jest popularnym ogrem Shrekiem, czyli głównym bohaterem serii filmów animowanych. Ten przepis docenią jednak nie tylko najmłodsi. Efektowność deseru z pewnością docenią koleżanki czy koledzy, którzy akurat wpadną na kawę.
Rozwiąż quiz o PRL. Jesteś mistrzem, jeżeli zgarniesz 100 proc. punktów! Dalszą część artykułu znajdziesz pod quizem…
Pytanie 1 z 20
Musztardówka to czapka w kolorze musztardy.
Prawda
Fałsz
Następne pytanie
Przepis na ciasto Shrek – składniki
Biszkopt
- 4 jajka (białka i żółtka oddzielić);
- 3/4 szklanki cukru;
- 1/2 szklanki mąki pszennej;
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej;
- sól.
Zobacz także: 10 września świętuje Jose Feliciano. Imieniny, święta, urodziny gwiazd [10.09.2024]
Budyń
- 1l zielonego Kubusia;
- 3 budynie śmietankowe bez cukru;
- 1 galaretka agrestowa.
Masa śmietankowa
- 500 ml śmietany kremówki (30%);
- 1 łyżka cukru pudru;
- 1 galaretka agrestowa.
Dodatkowo
- 1 paczka Delicji;
- 2 galaretki agrestowe.
Sposób przygotowania – ciasto Shrek
- Całość należy rozpocząć od rozpuszczenia dwóch galaretek agrestowych w 700 ml wrzątku. Wymieszać i odstawić.
- Do przygotowania biszkopta należy ubić białka jajek, dodać szczyptę soli, a następnie dodawać stopniowo cukier. Całość miksować przez około 5 minut aż do powstania sztywnej piany. Dodać żółtka i znowu ubić mikserem. Na koniec dodać jedną i drugą mąkę i wymieszać delikatnie łyżką.
- Przygotowane ciasto wlać na posmarowaną tłuszczem formę. Piec w 170 stopniach przez ok. 20-25 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia.
- Zielone budynie rozpuścić w szklance zielonego Kubusia. Resztę napoju zagotować w garnku. Następnie wlać do niego rozpuszczone budynie i gotować do zgęstnienia budyniu cały czas mieszając. Dodać sypką galaretkę, ściągnąć z palnika i wszystko wymieszać.
- Tak przygotowaną masę wylać na wystudzony biszkopt. Odstawić do ostudzenia, najlepiej do lodówki (na około 30 minut).
- Na wierzchu ciasta (na górnej galaretce) ułożyć delicje.
- Przygotowanie masy śmietankowej. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzątku i zostawić do wystudzenia. W międzyczasie ubić śmietankę kremówkę z cukrem pudrem. Potem stopniowo wlać tężejącą galaretkę.
- Przygotowaną masę wylać na biszkopty. Całość wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
- W momencie gdy masa śmietankowa stężeje, przykryć tężejącą galaretką agrestową rozpuszczoną w 700 ml wrzątku. Ciasto odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.