Przepis mojej babci na zakwas na barszcz wigilijny. Zupa będzie pyszna i niezwykle wyrazista

g.pl 2 dni temu
Zdjęcie: Aneta_Gu/istock


Jak zrobić zakwas buraczany domowej roboty? Barszcz czerwony to jedno z najważniejszych dań wigilijnych. Wbrew pozorom, jego przygotowanie nie jest takie proste. Aby uzyskać wyrazisty, aromatyczny smak, trzeba najpierw zrobić dobry zakwas. Sprawdź przepis mojej babci na idealny zakwas do barszczu.
Podstawą w przygotowywaniu barszczu wigilijnego jest dobry zakwas buraczany. Wystarczy dodać go do wywaru z warzyw, zagotować i zupa będzie gotowa. W sklepach znajdziemy szeroki wybór zakwasów do barszczu, jednak często zawierają one dodatkowe ulepszacze smaku i sztuczne aromatu. jeżeli nie chcesz kupować gotowego produktu, możesz zrobić go samodzielnie. Przepis jest bardzo prosty.


REKLAMA


Zobacz wideo Jak przygotować tradycyjny barszcz z uszkami?


Barszcz wigilijny na zakwasie: przepis. Jak zrobić pyszną zupę?
Przyrządzanie zakwasu jest bardzo proste. Składniki, których potrzebujesz, to:


kilogram buraków,
4 ząbki czosnku,
3 liście laurowe,
5 ziaren ziela angielskiego,
łyżka soli,
kromka razowego chleba (najlepiej na zakwasie),
1,5 litra wody.


Przepis na zakwas do barszczu czerwonego:


Na początek należy dobrze umyć i osuszyć buraki. Następnie obieramy je i tniemy w cienkie plastry lub kostkę. Ząbki czosnku pokrój w plasterki.
Przygotuj duży słoik, umyj go i wyparz, by pozbyć się bakterii, które mogłyby zepsuć zakwas.
Na dnie naczynia ułóż kilka plasterków czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Następnie rozłóż kawałki buraków. Układaj warstwy naprzemiennie aż do zużycia wszystkich składników. Na wierzch połóż kromkę chleba.
Zagotuj 1,5 litra wody i rozpuść w niej sól. Gdy się ostudzi, zalej nią słoik z pozostałymi składnikami. Następnie zakryj naczynie czystą ścierką lub gazą.


Zakwas z buraków: przepis. Jaki chleb do zakwasu buraczanego?
Pamiętaj, iż przygotowywanie zakwasu wymaga czasu i cierpliwości ze względu na fermentację. To właśnie dlatego na wierzch składników trzeba położyć kromkę chleba, najlepiej razowego, przygotowywanego na zakwasie. Dzięki temu cały proces przebiegnie sprawniej. Odstaw słoik w ciepłe, ciemne i suche miejsce na około tydzień. Fermentacja powinna przebiegać w temperaturze pokojowej, czyli w około 20 stopniach Celsjusza. jeżeli jest zbyt zimno, proces może się wydłużyć. Pamiętaj, aby codziennie sprawdzać stan zakwasu i delikatnie mieszać go czystą łyżką. Dzięki temu nie spleśnieje. Po upływie wskazanego czasu, płyn przebierze ciemnoczerwonej barwy i kwaskowatego smaku. To oznacza, iż najwyższa pora na odcedzanie zakwasu od składników. Przelej go przez sitko, a następnie do czystych butelek lub słoików. Gotowy zakwas można przechowywać przez kilka dni w lodówce.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału