Bigos to jedno z najsłynniejszych polskich dań. Polacy za nim przepadają, dlatego regularnie pojawia się na naszych stołach. Jego przyrządzanie nie jest jednak takie proste. Kapusta, mięso i przyprawy muszą spędzić sporo czasu w kuchence, aby wydobyć z nich pełnię aromatu. Za krótkie gotowanie może znacząco wpłynąć na smak całej potrawy. Sprawdź, jak długo powinno się przyrządzać bigos.
REKLAMA
Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]
Jak zrobić bigos wigilijny? Nie popełniaj tych błędów
Do przygotowania bigosu potrzeba drobno szatkowanej kiszonej i świeżej kapusty, różnych rodzajów mięsa, wędzonki, suszonych grzybów, śliwek oraz cebuli. Nie wystarczy jednak wrzucić wszystko do jednego garnka. Trzeba to robić w odpowiedniej kolejności, aby bigos zyskał dodatkowy aromat. Ponadto każdy składnik wymaga osobnego przygotowania. Na początek należy pokroić i ugotować do miękkości kapustę, następnie namoczyć i ugotować grzyby, a później podsmażyć mięso z cebulą. Co ważne, sól i inne przyprawy dodajemy dopiero na sam koniec. Gdy już połączysz wszystkie składniki, będą musiały spędzić jeszcze trochę czasu w kuchence. Najlepszy bigos to ten, który gotuje się długo i powoli. Przyśpieszanie tego procesu może zepsuć smak i konsystencję dania. Ile czasu powinno się dusić bigos?
Zobacz też: Co zrobić, jeżeli bigos jest za kwaśny? Wystarczy dodać jeden składnik. Tak uratujesz danie
Dlaczego bigos trzeba długo gotować? Dzięki temu danie będzie jeszcze lepsze
Bigosu nie powinno się gotować szybko, ponieważ przy takiej różnorodności składników któryś z nich może się przypalić. Ponadto w międzyczasie potrawa może stracić wiele walorów. Ile zatem powinno się gotować bigos? Po przyrządzeniu i połączeniu wszystkich składników najlepiej dusić danie pod przykryciem na małym ogniu przez około dwie lub trzy godziny. Tę czynność warto powtórzyć następnego dnia. W starych przepisach można znaleźć informację, iż bigos należy gotować przez około tydzień, jednak dwa dni w zupełności wystarczą. Po takim czasie kapusta zdąży odpowiednio zmięknąć, a całe danie nabierze idealnego aromatu. Do gotowania najlepiej użyć dużego garnka o grubym dnie. Wówczas będziemy mieć pewność, iż jedzenie nie przypali się na kuchence.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.