Polacy uwielbiają pierogi i jedzą je o każdej porze roku. Latem najlepiej sprawdzają się owocowe farsze, ponieważ są lżejsze niż ruskie czy z mięsem, a przy okazji można wykorzystać naturalne bogactwo polskich krzewów. jeżeli znudziły ci się już pierogi z truskawkami, to najwyższa pora zamienić je na te z jagodami. Sprawdź nasz przepis i zaskocz rodzinę smacznym, słodkim obiadem.
REKLAMA
Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]
Jak ugotować pierogi? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania pierogów z jagodami, to:
500 gramów mąki pszennej,
2 łyżki masła,
szklanka gorącej wody,
szczypta soli,
500 gramów świeżych jagód,
2 -3 łyżki cukru pudru,
łyżka mąki ziemniaczanej,
gęsta śmietana i cukier do smaku.
Zobacz też: Prosty przepis na dżem porzeczkowy domowej roboty. Z tym składnikiem zachowasz kolor owoców
Jak długo gotować pierogi z jagodami? Przepis krok po kroku
Najpierw dokładnie oczyszczamy i myjemy jagody. Następnie zasypujemy je cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną i dokładnie wszystko mieszamy. Owoce odstawiamy na bok, by cukier wyciągnął z nich sok.
Teraz zabieramy się za ciasto. W tym celu przesiewamy mąkę z solą, dodajemy 250 mililitrów gorącej wody, roztopione masło i energicznie wszystko zagniatamy. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, owijamy je ściereczką i odstawiamy na kilkanaście minut.
Po leżakowaniu dzielimy ciasto na kilka części. Jedną z nich przekładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek. dzięki szklanki wykrajamy kola i na środek każdego z nich nakładamy porcję ciasta. Następnie zalepiamy szczelnie pierogi, formując boki na kształt lekkiej falbanki. Powtarzamy te czynności z każdą kolejną częścią ciasta.
W garnku gotujemy wodę z odrobiną oleju. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy do niej partiami pierogi i od razu całość mieszamy, aby nie przywarły do dna. Gotujemy przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia, a następnie wyławiamy je łyżką cedzakową.
Pierogi będą gotowe do zjedzenia od razu po wyłowieniu z wody. Najlepiej podawać je z gęstą śmietaną i odrobiną cukru.
Czy można zrobić pierogi z jagodami mrożonymi? Dobra alternatywa na kiepski sezon
Trzeba przyznać, iż najlepszy obiad wychodzi ze świeżych, sezonowych jagód. Nie zawsze jednak mamy je pod ręką, dlatego dobrą alternatywą będą owoce mrożone. Co ważne, nie rozmrażamy w pełni jagód przed gotowaniem i nie mieszamy ich z cukrem pudrem ani mąką ziemniaczaną. Wyciągamy je z zamrażarki na około 30 minut przed lepieniem i przekładamy bezpośrednio do ciasta. Podczas gotowania owoce gwałtownie od razu nabiorą temperatury i nie będą tak wodniste.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.