Przekąski z nasion konopi w roli głównej

lubelski.pl 10 godzin temu

O wspaniałych prozdrowotnych adekwatnościach konopi nie trzeba przekonywać, na szczęście na rynku jest wiele dostępnych artykułów spożywczych i preparatów prozdrowotnych z tej cudownej rośliny. Nasiona konopi jako składnik potraw są zbyt rzadko wykorzystywane w codziennej diecie i czas to zmienić. Prażone nasiona konopi to interesująca w smaku propozycja do posypywania kanapek, sałatek, licznych dań lub warzyw. Mleczko z konopi z powodzeniem zastępuje mleko krowie, można je podawać choćby niemowlętom. Jest idealne do mlecznych koktajli, kawy i zup mlecznych. Smacznego!

Kanapki z nasionami konopi

Składniki:

1 szklanka nasion konopi

10 dag masła

sól, pieprz

pieczywo

Przygotowanie:

Nasiona konopi opłukać, osuszyć, lekko podprażyć na suchej patelni. Prażone ziarna utrzeć w moździerzu, dodać sól i pieprz do smaku. Kromki pieczywa posmarować masłem i posypać grubą warstwą utartych nasion.

Mleczko z konopi

Składniki:

½ szklanki niełuskanych nasion konopi

1 ½ szklanki wody

1 łyżeczka miodu

szczypta soli

Przygotowanie:

Niełuskane nasiona konopi przepłukać kilka razy wodą. Przełożyć do naczynia, dodać tyle wody, by nasiona były zanurzone całkowicie, z naddatkiem wody 1 – 2 cm ponad nimi. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 10 godzin.

Następnie przełożyć do blendera namoczone nasiona konopi, miód, wodę i szczyptę soli, zmiksować na gładką pastę.

Przecedzić przez sito i czystą gazę. Mleczko przeleć do szklanego słoika i przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Pozostała po odcedzeniu pulpa może być wykorzystania do wypieków, do płatków owsianych, jogurtu lub koktajli.

* By uzyskać pyszny napój można dodać do mleczka daktyle, miód, cynamon.

Spirgutis – prażone ziarna konopi

Składniki:

½ litra nasion konopi

sól

Przygotowanie:

Nasiona konopi opłukać, osuszyć, lekko podprażyć na suchej patelni. Jeszcze gorące przełożyć do moździerza i ucierać do uzyskania jednolitej masy o szarym kolorze. Posolić i dokładnie wymieszać.

* Na Żmudzi spirgutis jada się z gorącymi, gotowanymi w mundurkach ziemniakami.

Pasta z konopi

Składniki:

1 litr nasion konopi

1 ½ litra wrzącej wody

sól, pieprz

Przygotowanie:

Nasiona konopi opłukać, osuszyć, lekko podprażyć na suchej patelni. Jeszcze gorące przełożyć do moździerza i ucierać do uzyskania mączki.

Mączkę przełożyć do glinianej miski, zalać wrzątkiem, posolić i popieprzyć do smaku.

* Podawać z gotowanymi ziemniakami.

Idź do oryginalnego materiału