O wspaniałych prozdrowotnych adekwatnościach konopi nie trzeba przekonywać, na szczęście na rynku jest wiele dostępnych artykułów spożywczych i preparatów prozdrowotnych z tej cudownej rośliny. Nasiona konopi jako składnik potraw są zbyt rzadko wykorzystywane w codziennej diecie i czas to zmienić. Prażone nasiona konopi to interesująca w smaku propozycja do posypywania kanapek, sałatek, licznych dań lub warzyw. Mleczko z konopi z powodzeniem zastępuje mleko krowie, można je podawać choćby niemowlętom. Jest idealne do mlecznych koktajli, kawy i zup mlecznych. Smacznego!
Kanapki z nasionami konopi
Składniki:
1 szklanka nasion konopi
10 dag masła
sól, pieprz
pieczywo
Przygotowanie:
Nasiona konopi opłukać, osuszyć, lekko podprażyć na suchej patelni. Prażone ziarna utrzeć w moździerzu, dodać sól i pieprz do smaku. Kromki pieczywa posmarować masłem i posypać grubą warstwą utartych nasion.
Mleczko z konopi
Składniki:
½ szklanki niełuskanych nasion konopi
1 ½ szklanki wody
1 łyżeczka miodu
szczypta soli
Przygotowanie:
Niełuskane nasiona konopi przepłukać kilka razy wodą. Przełożyć do naczynia, dodać tyle wody, by nasiona były zanurzone całkowicie, z naddatkiem wody 1 – 2 cm ponad nimi. Odstawić w chłodne miejsce na minimum 10 godzin.
Następnie przełożyć do blendera namoczone nasiona konopi, miód, wodę i szczyptę soli, zmiksować na gładką pastę.
Przecedzić przez sito i czystą gazę. Mleczko przeleć do szklanego słoika i przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Pozostała po odcedzeniu pulpa może być wykorzystania do wypieków, do płatków owsianych, jogurtu lub koktajli.
* By uzyskać pyszny napój można dodać do mleczka daktyle, miód, cynamon.
Spirgutis – prażone ziarna konopi
Składniki:
½ litra nasion konopi
sól
Przygotowanie:
Nasiona konopi opłukać, osuszyć, lekko podprażyć na suchej patelni. Jeszcze gorące przełożyć do moździerza i ucierać do uzyskania jednolitej masy o szarym kolorze. Posolić i dokładnie wymieszać.
* Na Żmudzi spirgutis jada się z gorącymi, gotowanymi w mundurkach ziemniakami.
Pasta z konopi
Składniki:
1 litr nasion konopi
1 ½ litra wrzącej wody
sól, pieprz
Przygotowanie:
Nasiona konopi opłukać, osuszyć, lekko podprażyć na suchej patelni. Jeszcze gorące przełożyć do moździerza i ucierać do uzyskania mączki.
Mączkę przełożyć do glinianej miski, zalać wrzątkiem, posolić i popieprzyć do smaku.
* Podawać z gotowanymi ziemniakami.