Przekąska, którą pokochali nasi goście. Biorą od razu po trzy sztuki na talerz

g.pl 3 tygodni temu
Kabanosy w cieście francuskim to smakowita i bardzo prosta w przygotowaniu przekąska, którą możesz zaserwować np. na wieczorze filmowym z przyjaciółmi. Danie robi się niemal samo i możesz je przygotować w wielu różnych wariantach. Wybierz swój ulubiony smak.
Ta przystawka świetnie sprawdzi się na każdej imprezie. Wygląda bardzo apetycznie, nie zdziw się zatem, jeżeli jako pierwsza zniknie z talerzy. Wierzch warto posypać odrobiną czarnego sezamu lub czarnuszki - ten prosty zabieg zwiększy nie tylko smak, ale także walory estetyczne.


REKLAMA


Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie


Ciasto francuskie z kabanosem - dlaczego to dobry pomysł?
Jako gospodarze domówki zawsze dbamy o to, aby na stole nie zabrakło przysmaków, które urzekną naszych gości. zwykle przygotowujemy sałatki, mini kanapeczki, koreczki oraz roladki z tortilli. Do imprezowego menu warto dołączyć także ciasto francuskie z kabanosem. Dlaczego?


ciasto francuskie to produkt, który lubi większość z nas, podobnie zresztą jak kabanosy
przekąskę przygotowuje się w ekspresowym tempie, bazując na gotowych półproduktach
smak można dowolnie modyfikować, dodając ulubione składniki
składniki potrzebne do przygotowania przekąski są łatwo dostępne i bez problemu znajdziemy je w większości sklepów


Kabanosy z ciastem francuskim. Lista składników potrzebnych do przygotowania przekąski
A zatem - jak przygotować kabanosy z ciastem francuskim? Jak zwykle zaczynamy od listy produktów. Potrzebne będą:


1 opakowanie ciasta francuskiego
1 paczka kabanosów (dowolny rodzaj)
1 jajko
sezam do posypania


Sposób przygotowania:


Schłodzone ciasto francuskie rozkładamy na blacie i kroimy w długie paski o szerokości ok. 2 cm
Każdego kabanosa owijamy spiralnie kawałkiem ciasta i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) i pieczemy na złocisty kolor przez ok. 15-20 minut


Kabanosy w cieście francuskim z serem i dodatkami. Jak wzbogacić smak przystawki?
Jak już wspomnieliśmy wcześniej, przystawka ma charakter uniwersalny, ponieważ jej smak można dowolnie wzbogacać tak, aby zadowolić każde kubki smakowe. Świetnym wyborem są kabanosy w cieście francuskim z serem i dodatkiem pieczarek oraz papryki. Lista składników poniżej:


1 duże opakowanie ciasta francuskiego
5-6 kabanosów
ser żółty tarty
1/2 papryki czerwonej
5-6 średniej wielkości pieczarek
1 łyżka masła
1 jajko
sól, pieprz do smaku
mak do posypania


Ciasto francuskie z kabanosem i serem. Przystawkę przygotuj wcześniej
Przygotowanie tej wersji przystawki wymaga nieco większego zaangażowania, ale nie zmienia to faktu, iż przez cały czas należy do tych z kategorii "ekspresowe". Ciasto francuskie z kabanosem i serem przygotujesz zgodnie z poniższą instrukcją:


Pieczarki oczyszczamy, kroimy w plastry i podsmażamy na maśle do momentu, aż stracą objętość i odparuje z nich woda, w międzyczasie doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i studzimy
Paprykę i kabanosy kroimy w kawałki
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i kroimy na kwadraty tej samej wielkości
Na środek każdego kawałka nakładamy pieczarki, kawałki papryki, kabanosy i ser żółty
Przeciwległe kawałki ciasta zlepiamy ze sobą, tak aby farsz był zamknięty w środku
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut


Zobacz też: Sposób dziadka cukiernika na idealnie gładką, błyszczącą polewę. Nie ma szans, aby się zwarzyła
Idź do oryginalnego materiału