Przejadłeś się? Weź dokładkę tej potrawy wigilijnej, a w mig poprawisz trawienie

top.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Na wigilijnym stole nie powinno zabraknąć kompotu z suszu. Nie tylko ze względu na jego smak oraz z uwagi na tradycję, ale i dlatego, iż posiada on wiele cennych adekwatności, które mogą się przydać w szczególności podczas świąt Bożego Narodzenia. Sprawdź, dlaczego warto przepijać ciężkostrawne potrawy wigilijnym kompotem i jak go przyrządzić, by obfitował w składniki odżywcze.

Kompot z suszu to smaczny tradycyjny napój, który gości na bożonarodzeniowym stole. Zawarte w nim suszone owoce, mogą wpłynąć pozytywnie na trawienie, co jest istotne zwłaszcza podczas świąt, gdy spożywamy duże ilości ciężkostrawnych potraw. Sprawdź, jak przygotować ten zdrowy napój i dlaczego warto go pić.

Kompot z suszu - jak wpływa na nasz organizm?

Tradycyjny bożonarodzeniowy kompot z suszu zwykle przygotowuje się przy użyciu suszonych śliwek, jabłek, gruszek oraz korzennych przypraw. Często jest on dodatkowo urozmaicony o suszoną żurawinę czy morele.

Składniki te mają niemały wpływ na nasz organizm. Suszone jabłka, które są bazą do wigilijnego kompotu, obfitują w witaminę C, która wpływa korzystnie na wiele aspektów, w tym m.in. na odporność. Co więcej, suszone jabłka są także cennym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit oraz zapobiega zaparciom.

Znajdujące się w kompocie suszone lub wędzone śliwki, także posiadają duże ilości błonnika pokarmowego oraz sorbitolu, dzięki czemu skutecznie wspomagają trawienie kalorycznych oraz ciężkostrawnych dań ze świątecznego stołu.

Nie zapominajmy także o gruszkach, które także pobudzają trawienie, a dodatkowo mają adekwatności łagodzące dolegliwości, które towarzyszą zatruciom pokarmowym. Podsumowując, warto więc na swoim stole wigilijnym postawić kompot z suszu, ponieważ:

  • przyspiesza on przemianę materii,
  • zapobiega zaparciom,
  • redukuje wzdęcia,
  • wspomaga trawienie ciężkostrawnych dań.

Czytaj również: Myjesz okna przed świętami? Użyj tego i ciesz się brakiem smug

Jak przygotować kompot z suszu? To prostsze niż myślisz

Co więcej, jest to nie tylko napój, który ma wiele cennych adekwatności, ale i jest bardzo łatwy do przygotowania. Możemy zrobić go wcześniej, a potem tylko podgrzać przed podaniem. Chcąc przygotować około dwulitrową porcję kompotu, będziemy potrzebowali:

  • 80 g suszonych moreli,
  • 80 g wędzonych śliwek,
  • 40 g suszonej żurawiny,
  • 150 g suszonych jabłek,
  • 150 g suszonych gruszek,
  • 3,5 l wody,
  • 1 łyżeczkę suszonych goździków,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku,
  • 1/2 pomarańczy.

Przygotowanie kompotu zaczynamy od przepłukania w zimnej wodzie suszonych owoców, a następnie wrzucamy je do dużego garnka. Zalewamy to 3,5 l zimnej wody i odstawiamy na 20 minut, aż owoce zmiękną.

Dodajemy 1 łyżeczkę suszonych goździków i wstawiamy całość na kuchenkę. Kompot gotujemy 30 minut pod przykryciem. Po upływie tego czasu dodajemy cynamon oraz sok z połowy pomarańczy, a następnie gotujemy całość jeszcze przez 10 minut. Jeżeli chcemy, możemy dosłodzić kompot cukrem lub miodem.

Zobacz też:

Ta przyprawa obniża cholesterol i pomaga schudnąć. Pasuje do wszystkiego, a Polacy jej nie znają

Barszcz nakapał na obrus? Tak ekspresowo usuniesz plamę

Jest jeszcze zdrowszy, niż miód. Wystarczą 2 łyżeczki dziennie, by zwiększyć odporność

Idź do oryginalnego materiału