Połączenie mleka, masła i mąki wystarczy, by wyczarować pyszny sos beszamelowy, który można zastosować w wielu daniach. Wariacja z serem pozwala stworzyć bazę dla wielu posiłków — wystarczy polać nim makaron, warzywa czy mięso, by nadać im wyjątkowy smak.
Prosty i szybki przepis na uniwersalny sos
Sos beszamelowy to popularny sos kuchni francuskiej, który jest podstawą wielu innych sosów i potraw. Jest to gładki, kremowy sos na bazie mleka, mąki i masła, który często wykorzystywany jest do przygotowania sosów na bazie sera, jak również do sosów do makaronu i zapiekanek. Jest to uniwersalny i łatwy do przygotowania sos, który warto znać, jeżeli interesujesz się kuchnią. Wystarczy dodać do niego ser, by uzyskać wyjątkowo smaczny dodatek do swoich dań. Wypróbuj nasz przepis na sos beszamelowy z serem.
Przepis na sos beszamelowy z serem
Składniki:
- 50 g masła
50 g mąki pszennej
500 ml mleka
100 g startego żółtego sera
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sos beszamelowy z serem jest cudownie gęsty i lejący, a po dodaniu sera nabiera wyjątkowego smaku. Jak go przygotować? W rondlu rozpuść masło na małym ogniu, a następnie dodaj mąkę i mieszaj przez około 2 minuty, aż masa się zeszkli. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aby sos nie zrobił grudek.
Gotuj sos na małym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje i nabierze kremowej konsystencji, co powinno zająć około 10-15 minut. Dodaj starty ser i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści i sos nabierze gładkości. jeżeli sos wydaje się zbyt gęsty, dodaj trochę więcej mleka, a później dopraw sos solą i pieprzem do smaku. Gotowy sos beszamelowy z serem możesz podawać do makaronu, ziemniaków, mięsa lub warzyw.
Smacznego!
Rzuć też okiem na ten przepis na quesadillę z awokado i jajkami. Prosto z naszego kanału na YouTube.