Prosty przepis, wielki efekt – kurczak po toskańsku

codojedzenia.pl 3 tygodni temu

Zanurz się w aromatycznej kuchni włoskiej i przygotuj wyjątkowe danie, które łączy soczystą pierś z kurczaka, suszone pomidory, świeżą bazylię i kremowy sos śmietanowy. Kurczak po toskańsku to szybki sposób na elegancki obiad w domowym wydaniu – gotowy w zaledwie pół godziny. Idealny zarówno na codzienny posiłek, jak i na kolację w stylu włoskim, która zachwyci domowników i gości.

Kurczak po toskańsku – kremowy, aromatyczny, wyjątkowy

Uwielbiam to danie i przyrządzam je naprawdę często, zwykle wybierając długie makarony. Tym razem postawiłam na grube spaghetti, które świetnie otula się kremowym sosem i podkreśla cały charakter potrawy.

Może zastanawiacie się, co to adekwatnie jest kurczak po toskańsku? To soczyste kawałki piersi kurczaka w aromatycznym sosie ze śmietanki, suszonych pomidorów, czosnku i świeżych ziół. Danie inspirowane kuchnią włoską, które zaskakuje prostotą, a jednocześnie smakuje jak z najlepszej trattorii w samym sercu Toskanii.

A jeżeli ktoś ma ochotę na rybną odmianę, spokojnie! Kurczaka można śmiało zamienić na delikatnego łososia. W takim wydaniu danie nabiera nowego charakteru, ale wciąż pozostaje cudownie kremowe i aromatyczne.

Jeśli szukacie prostego, ale efektownego pomysłu na obiad, ten przepis na kurczaka (lub jego rybną wersję) będzie strzałem w dziesiątkę. Wystarczy pół godziny, by na stole pojawiło się pachnące, rozgrzewające danie, które świetnie sprawdzi się zarówno na szybki rodzinny posiłek, jak i na kolację w bardziej eleganckim wydaniu.

Uniwersalny przepis na kurczaka – od klasyki po kurczaka po toskańsku

Kurczak to stosunkowo tanie, neutralne w smaku mięso, które świetnie pasuje do warzyw, idealnie sprawdza się w wszelkiego rodzaju sosach, ale też jako mięso na szaszłyki. To właśnie ta uniwersalność sprawia, iż nigdy się nie nudzi – raz można przygotować go w kremowym sosie śmietanowym, innym razem w ostrzejszej, azjatyckiej wersji z imbirem i chili, a latem wrzucić na grilla i podać z lekką sałatką.

Dodatkowym plusem jest szybki czas obróbki – z piersi kurczaka można w pół godziny wyczarować pełnowartościowy obiad dla całej rodziny. To świetny wybór zarówno na codzienne, szybkie gotowanie, jak i na bardziej eleganckie dania, takie jak kurczak po toskańsku. Dzięki swojej delikatności kurczak chłonie aromaty przypraw, sosów i ziół, dlatego tak łatwo go dopasować do własnych smaków i nastroju.

Kurczak po toskańsku

Drukuj
Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 20 min 20 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

Kurczak

250 g fileta z piersi kurczaka

½ łyżeczki słodkiej papryki

½ łyżeczki oregano

¼ łyżeczki czosnku w proszku

sól do smaku

½ łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo młotkowanego

1 łyżka oleju z suszonych pomidorów (można zastąpić oliwą z oliwek)

Pasta

200 g makaronu, spaghetti

1 łyżka masła

3 ząbki czosnku, drobno posiekanego

1 łyżka przecieru pomidorowego

80 ml bulionu drobiowego

200 ml śmietanki 36% tł.

100 g kremowego serka, np. łaciate

90 g suszonych pomidorów, drobno posiekanych

50 g świeżo startego parmezanu

2 łyżki drobno posiekanej świeżej bazylii

70 g świeżego, baby szpinaku

Przygotowanie:

  1. Przekroić filet z piersi kurczaka wzdłuż na pół, aby powstały 2 cienkie kawałki. Oprószyć przyprawami.
  2. Rozgrzać olej na dużej patelni. Gdy będzie gorący, włożyć kurczaka i smażyć po kilka minut z każdej strony, aż lekko się przypiecze i będzie prawie usmażony w środku. Przełożyć na talerz i odłożyć na bok, a tuż przed dodaniem do sosu pokroić w cienkie paski.
  3. W tym czasie wrzucić makaron do dobrze osolonej, wrzącej wody i ugotować prawie al dente. Nie odcedzać.
  4. Zmniejszyć ogień pod patelnią do średniego i roztopić masło. Dodać czosnek i smażyć 10–20 sekund, następnie wmieszać koncentrat pomidorowy i smażyć jeszcze około minutę, uważając, aby czosnek się nie zrumienił za mocno. Wlać bulion i śmietankę, następnie dodać suszone pomidory, bazylię i parmezan. Doprowadzić do wrzenia, potem zmniejszyć ogień.
  5. Dodać szpinak i mieszać, aż lekko zwiędnie. Szczypcami przełożyć makaron prosto z garnka na patelnię i wymieszać, aby pokrył się sosem. Dodać pokrojonego kurczaka wraz z sokiem, ktory puścił i dalej mieszać makaron, aż sos stanie się kremowy. Powinien lekko zgęstnieć i oblepić makaron. jeżeli sos zrobi się zbyt gęsty, dolać odrobinę wody z gotowania makaronu.
  6. Na koniec ewewntualnie doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z dodatkową bazylią i parmezanem według uznania. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału