Prosty przepis na leniwe kluski. Dodaj zamiast ziemniaków. Będą pyszne i puszyste jak u babci

g.pl 1 tydzień temu
Co zrobić na obiad gwałtownie i tanio? jeżeli masz ochotę na pożywny i sycący posiłek, ale nie chcesz spędzać kilku godzin w kuchni, to mamy świetny pomysł. Przygotuj w prosty sposób miękkie i puszyste kluski leniwie. Za składniki zapłacisz grosze, a jedzenia starczy dla całej rodziny.
Zwykle Polacy jedzą na obiad dania mięsne z dodatkiem ziemniaków, ryżu lub kaszy. To sprawdzone i smaczne posiłki, jednak wielu osobom mogły się już znudzić. Dobrą alternatywą będą zatem kluski, na przykład leniwe. Są bardzo podobne do słynnych kopytek, ale przygotowuje się je o wiele prościej. Sprawdź nasz przepis.


REKLAMA


Zobacz wideo Kluski leniwe na dwa sposoby. Który przepis wybierzesz?


Co się dodaje do klusek leniwych? Czy do klusek leniwych dodaje się ziemniaki? Tym różnią się od kopytek
W przypadku kopytek podstawę stanowią ugotowane ziemniaki. Kluski leniwe również można z nich przygotować, jednak da się ominąć ten składnik. Najważniejszy jest twaróg, jajko i mąka. jeżeli zależy ci na czasie i nie chcesz go marnować na obieranie oraz gotowanie ziemniaków, możesz użyć zamiast nich mąki ziemniaczanej. Kluski wyjdą równie puszyste i mięciutkie. Ich największą zaletą jest fakt, iż można je podawać na kilka różnych sposobów. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do mięsa, ale świetnie smakują też same w sobie, na przykład z sosem, serem lub masłem i cukrem.
Zobacz też: To najlepszy deser na lato. Matteo Brunetti pokazał przepis na pyszne truskawkowe tiramisu


Co można zrobić prostego na obiad? Przygotuj wszystkie potrzebne składniki
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania klusek leniwych, to:


400 gramów twarogu tłustego lub półtłustego,
20 gramów mąki ziemniaczanej,
szklanka mąki pszennej,
jajko,
sól.


Jak zrobić dobre leniwe kluski? Przepis krok po kroku


Na początek zabieramy się za twaróg. Przekładamy go do dużej miski, doprawiamy szczyptą soli i rozgniatamy widelcem na drobna masę. jeżeli mamy taką możliwość, możemy zmielić ser w maszynce. Im drobniejszy, tym lepszy.
Następnie dodajemy do rozdrobnionego twarogu jedno jajko i wszystko ugniatamy.
Stolnicę lub szeroki, czysty blat posypujemy mąką i przekładamy na to miejsce masę serową. Dodajemy do niej resztę mąki, czyli ziemniaczaną i pszenną, a całość zagniatamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. jeżeli za bardzo klei się do rąk, możemy podsypać je mąką, jednak starajmy się nie robić tego zbyt często, aby później nie było za twarde.
Z gotowego ciasta formujemy dwie kule, a następnie rozgniatamy je i rozciągamy w taki sposób, aby utworzyć z nich podłużny wałek.
dzięki ostrego noża tniemy powstały wałek na kluseczki podobne do kopytek. Ich szerokość powinna wynosić około 2 centymetrów.
Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy ją i doprowadzamy do wrzenia. Następnie ostrożnie wrzucamy do niej kluski leniwe i gotujemy. Gdy wypłyną na powierzchnię, od razu wyławiamy je dzięki łyżki cedzakowej. Warto przełożyć kluski na sitko, aby odsączyć z nich nadmiar wody. Gdy lekko ostygną, będą gotowe do podania.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału