W czerwcu rozpoczynamy sezon na letnie owoce. To nie tylko truskawki, poziomki i czereśnie, ale też czerwone porzeczki. Polacy je uwielbiają, ponieważ mają słodko-cierpki smak, dzięki czemu można z nich przygotować wiele pysznych dań. Doskonale pasuję do ciast i deserów, ale też stanowią świetną podstawę do domowego dżemu. W ten sposób zachowamy smak tych owoców na dłużej i będziemy mogli się nim cieszyć przez wiele miesięcy. Przepis jest bardzo prosty.
REKLAMA
Zobacz wideo Rolada drożdżowa z konfiturą i kruszonką
Dżem z czerwonej porzeczki. Idealny pomysł na zachowanie letniego smaku
W sklepach znajdziemy wiele gotowych produktów, jednak nic nie smakuje tak dobrze jak domowej roboty dżem. Jego przygotowanie jest bardzo łatwe, zwłaszcza teraz, gdy w sklepach i na targach mamy wysyp sezonowych owoców. Świetnie sprawdzą się na przykład czerwone porzeczki, które zawierają idealną mieszankę słodkich i kwaśnych aromatów. Przepis na dżem porzeczkowy jest prosty, choć zajmuje trochę czasu. Aby uzyskać idealną konsystencję, owoce muszą się długo gotować, a cukier dokładnie rozpuścić. Warto dodać też dwie łyżki soku z cytryny dla zachowania jasnoczerwonego koloru.
Zobacz też: Ślimaki potrafią błyskawicznie zjeść hosty. Zrób to, a ochronisz rośliny przed szkodnikami
Przepis na dżem z czerwonej porzeczki. Jakie składniki należy przygotować?
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania dżemu porzeczkowego, to:
500 gramów świeżych czerwonych porzeczek,
250 gramów cukru,
2 łyżki soku z cytryny.
Dżem z czerwonej porzeczki: przepis. Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją
Na początek oczyszczamy porzeczki z gałązek i liście, a następnie dokładnie je myjemy.
Gotowe porzeczki wsypujemy do garnka, dodajemy cukier i podgrzewamy całość na średnim ogniu.
Gdy owoce się gotują, dodajemy do nich sok z cytryny.
Dżem gotujemy na średnim ogniu. Od czasu do czasu należy go zamieszać, żeby cukier się rozpuścił, a porzeczki puściły sok.
Gdy zawartość garnka zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy jeszcze przez około 15-20 minut.
Gdy dżem zgęstnieje, a owoce będą miękkie, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na chwilę do ostygnięcia. Warto sprawdzić konsystencję dżemu, wylewając kroplę na zimny talerzyk - jeżeli nie rozlewa się, to znaczy, iż jest gotowy.
Ciepły dżem przelewamy do czystych i osuszonych słoików. Zakręcamy dobrze nakrętki, stawiamy naczynia do góry dnem, okrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do wystygnięcia. Tak przygotowany dżem można zachować na dłużej w spiżarni.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.