Poznaj prosty przepis na domowe lody z mascarpone i świeżych truskawek. Są naturalne, kremowe, lekkie i znikają w ekspresowym tempie. Deser przygotowałam bez maszynki do lodów. Możesz oczywiście zrobić je z wykorzystaniem maszynki do lodów. Będą bardziej puszyste i kremowe.
Mój prosty przepis na domowe lody z mascarpone to rozkosz dla podniebienia. Przygotujesz je w kilkanaście minut. Lody zrobiłam z truskawkami, ale możesz także użyć pozostałych owoców sezonowych. Deser idealny w diecie wegetariańskiej oraz bezglutenowej.
Składniki:
Śmietanka powinna być schłodzona w lodówce. Kaloryczność: około 190 kcal w 100 gramach lodów.
- 250g słodkiej śmietanki (30%)
- 250g serka mascarpone
- 300g truskawek lub innych sezonowych owoców
- 4 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania domowych lodów z mascarpone.
Do przygotowania lodów potrzebować będziesz miksera. Pomocny może być także blender ręczny. Deser wykonasz bez maszynki do lodów. Możesz oczywiście zrobić je z wykorzystaniem maszynki do lodów. Będą z pewnością bardziej puszyste i kremowe.
Truskawki płuczę w wodzie, odsączam na durszlaka i pozbawiam szypułek. Wrzucam je do miski i rozdrabniam dzięki miksera lub blendera manualnego. Do musu truskawkowego dodaję 250g serka mascarpone i całość mieszam do uzyskania jednolitej masy.
Mocno schłodzoną w lodówce śmietankę umieszczam w wysokiej misce i ubijam mikserem. Aby nie ochlapać całej kuchni, zaczynam od małych obrotów i stopniowo zwiększam do najwyższych. Po minucie miksowania wsypuję 2 łyżki cukru pudru i po kolejnej minucie wsypuję pozostałe 2 łyżki cukru pudru. Śmietankę ubijam na wysokich obrotach, aż będzie miała lekką, puszysta i jednocześnie sztywną konsystencję. Ubita śmietana dodaje lodom wyjątkowej lekkości oraz puszystości.
Ubitą śmietankę dodaję do miski z masą truskawkową i mascarpone. Mieszam delikatnie dzięki szpatułki.
Masę lodową umieszczam w naczyniu żaroodpornym i zamrażam.
Gotową masę przekładam do naczynia żaroodpornego lub do dowolnego pojemnika, w którym chcę mrozić lody. Próbowałam już w pojemniku po lodach i uważam iż naczynie żaroodporne jak na zdjęciu jest najlepsze.
Pojemnik z masą lodową umieszczam w zamrażalniku o temperaturze około minus 15-17 stopni C na minimum 4 godziny. Nie używam maszynki do lodów, dlatego w trakcie mrożenia co 30 minut miksuję je lub mieszam dzięki łyżki. Dzięki temu będą lekkie, puszyste i przede wszystkim nie wytworzą się kryształki lodów. jeżeli korzystasz z maszynki do lodów, postępuj zgodnie z instrukcją.
Po minimum 4 godzinach mrożenia, lody są gotowe i można je łatwo nabierać i formować gałki. jeżeli będą dłużej mrożone, to trzeba odczekać kilkanaście minut zanim zmiękną i będą umożliwiały nabieranie gałek. jeżeli tak jak ja nie możesz się doczekać, wystarczy zeskrobywać łyżką po wierzchu. Lody domowe oczywiście nie są napowietrzone jak sklepowe i przez to są twardsze.
Lody znikają w ekspresowym tempie. Są tak pyszne, iż dzieci wylizały miskę – lepszej reklamy nie trzeba 🙂
Domowe lody z mascarpone.
Zobacz także dietetyczne lody:
Sorbet truskawkowy
Bardzo lubię domowe lody z mascarpone. Dzięki serkowi nabierają wyjątkowej, kremowej konsystencji. Są pyszne i zdrowe, bo bez chemicznych dodatków, jak w przypadku sklepowych deserów. Przede wszystkim nie zawiera syropu glukozowo-fruktozowego oraz konserwantów. Śmiało możesz się nimi zajadać i serwować dla dzieci :-). Mój prosty przepis nie wymaga użycia maszynki do lodów. Deser możesz wykonać z wykorzystaniem sezonowych owoców:
- truskawek
- malin
- wiśni
- jagód
lub dodatków takich jak: karmel, chałwa, czekolada… Smacznego!