Spójrzmy prawdzie w oczy, nie zawsze mamy czas i energie na to, aby przygotować dla najbliższych obiad czy też ciepłą przekąskę. Na szczęście istnieją przepisy, które nie wymagają od nas zbyt wielkiego nakładu pracy, a w dodatku smakują naprawdę rewelacyjnie. Jednym z tego typu dań są kotleciki papieskie, które w tradycyjnej kuchni są nazywane kotletami siekanymi. Ich fenomen polega m.in. na tym, iż można je przyrządzić w stosunkowo krótkim czasie. Ten niebiański przysmak wymaga użycia 8 składników.
REKLAMA
Zobacz wideo "The Bear" sezon 3. [ZWIASTUN]
Pomysł na szybki obiad. Twoja rodzina pokocha to danie
W podstawowej wersji kotlecików papieskich do przygotowania chrupkiej przekąski wykorzystuje się:
2 piersi z kurczaka
6 jajek
5 łyżek mąki ziemniaczanej
5 łyżek majonezu
1 cebulę
350 g sera żółtego (może być salami)
szczyptę pieprzu i soli
odrobinę oleju (do smażenia)
Chcąc jednak przemycić nieco warzyw i urozmaicić to proste danie do miski z farszem można dorzucić również np. paprykę, kukurydzę, pieczarki, szpinak lub inny ulubiony dodatek. Sposób działania jest następujący:
Mięso myjemy, a następnie siekamy na drobne kawałki (w paski lub kostkę)
Ser ścieramy na grubych oczkach tarki
Rozdrabniamy cebulę i podsmażamy ją na patelni, aż się zarumieni
Do miski wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i dodajemy majonez. Całość dokładnie mieszamy do momentu, aż powstanie jednolita konsystencja.
Do utworzonej masy dodajemy cebulę, kurczaka, utarty ser oraz przyprawy - wszystkie składniki ponownie mieszamy
Następnie rozgrzewamy patelnie i wylewamy na nią odrobinę oleju. Masę najlepiej wykładać łyżką, pamiętając o tym, aby uformować kotleciki. Danie obsmażamy z obu stron po 2-3 minuty. Po obróbcie cieplnej, ściągamy przysmak i wykładamy go na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Tak przygotowany element dania głównego wykładamy na talerze i przechodzimy do przyrządzenia odpowiedniego dodatku.
Kotlety papieskie z dodatkami. Zobacz, z czym zaserwować ten unikatowy przysmak
Szybka wersja kotletów siekanych to prawdziwa eksplozja smaków, którą nie sposób się nie zachwycić. Niemniej, warto udoskonalić ją dodatkami w postaci warzyw konserwowych, kaszy, ryżu lub prostej surówki z marchewki. Ten słodki przysmak również przygotujesz w ok. 10 minut.
Zobacz też: Powrót zapomnianego hitu z PRL-u. Ten przysmak robił furorę na każdej domówce
Wystarczy, iż zetrzesz 4 duże marchewki i 2 średnie jabłka na średnich oczkach tarki. Następnie skropisz je sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, dodasz 1 łyżeczkę cukru, odrobinę oleju i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj i gotowe.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.