Cytrynowe ciasto z makiem i truskawkami to mój letni klasyk. Wilgotne, pachnące, pełne smaku i zawsze się udaje. To taki przepis, do którego wracam, gdy chcę coś prostego, ale efektownego. Bardzo lubię połączenie maku z cytrusami. Te smaki są po prostu stworzone dla siebie! A jeżeli dorzucę jeszcze garść truskawek albo innych sezonowych owoców jagodowych, to już czysta magia.
To ciasto nie potrzebuje specjalnej okazji. Można je upiec ot tak, w środku tygodnia, do kawy na tarasie albo na piknik w parku. Łatwe w przygotowaniu, długo zachowuje świeżość i pięknie wygląda z tymi zatopionymi owocami na wierzchu. Spróbujcie koniecznie, bo to smak lata w najpyszniejszym wydaniu!
Najlepsze cytrynowe ciasto z makiem i truskawkami — zawsze wychodzi!
W tym roku lato jakby się trochę spóźniło. Truskawki wysypały się dopiero teraz, moje pomidory niby pełne owoców, ale z dojrzewaniem im niespieszno. Oregano rośnie jak szalone, a rukola zwykle niezależna od kaprysów pogody, dopiero teraz postanowiła porządnie wystrzelić. No więc nie zdziwcie się, iż dziś jeszcze piekłam cytrynowe ciasto z makiem i truskawkami. Miały być drożdżówki, ale iż niedawno robiłam jagodzianki, to padło na coś prostszego, maślane ciasto ucierane.
To jest jeden z tych wypieków, które zawsze wychodzą. Robię je praktycznie na oko, bo już wiem, jaka ma być konsystencja, zanim trafi do piekarnika. Słodkie, wyraziste, pachnące cytryną – nie ma w tym przypadku. Dorzuciłam porządną porcję skórki i soku z cytryny, a na koniec jeszcze polałam lukrem na bazie cytrynowego soku. Mówię Wam – na jednym kawałku się nie skończyło. I dobrze.
Cytrynowe ciasto z makiem i truskawkami wygląda jak z cukierni, a robi się je w kilka minut!
To ciasto najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe, z filiżanką dobrej kawy albo kubkiem aromatycznej herbaty jak kto woli. U mnie zniknęło szybciej, niż zdążyłam wyjąć talerzyki. Serio. I nie wiem, czy to kwestia truskawek, cytryny, czy po prostu tego, iż to cytrynowe ciasto z makiem i truskawkami po prostu jest smaczne!
Można podać je z kleksem bitej śmietany, gałką lodów waniliowych albo po prostu polać cytrynowym lukrem. A jeżeli nie macie truskawek, to śmiało można wrzucić maliny, borówki albo choćby morele. To jest właśnie urok takich ciast, elastyczne jak lato w Polsce.
Zapiszcie ten przepis, bo gwarantuję, iż jeszcze nie raz do niego wrócicie. A jak upieczecie, to dajcie znać, czy też nie udało się poprzestać na jednym kawałku.

Cytrynowe ciasto z makiem i truskawkami
DrukujSkładniki:
250 g mąki pszennej
2 łyżki maku
szczypta soli do smaku
1½ łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła, miękkiego
60 ml oleju rzepakowego
220 g cukru
2 jajka
otarta skórka z dwóch cytryn
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
100 ml maślanki lub kefiru
Lukier cytrynowy
100 g cukru pudru
1-1½ łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
- Nastawić piekarnik na 175ºC (termoobieg) lub według zaleceń piekarnika.
- Przygotować dwie miski. Do jednej odważyć mąkę, dodać mak, proszek do pieczenia, szczyptę soli i wymieszać.
- W drugiej misce umieścić miękkie masło, olej i cukier. Zmiksować na puszystą masę, następnie dodać po jednym jajku i krótko zmiksować. Wlać sok oraz dodać otartą skórkę z cytryny. Wymieszać.
- Wsypywać suche składniki do masy maślanej w trzech partiach, na przemian z maślanką, mieszając za każdym razem. Truskawki pokroić na plasterki i dodać do ciasta.
- Formę keksówkę o wymiarach 12 × 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto do formy. Na wierzchu umieścić kilka truskawek, delikatnie wciskając.
- Piec przez około 50 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć i pozostawić do ostudzenia w formie. Następnie przełożyć na półmisek.
- Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i polać nim ciasto. Po zastygnięciu lukru pokroić na kawałki. Smacznego!