Proste przepisy na obiad. Dzięki temu trikowi poradzi sobie z nimi choćby dziecko

mamadu.pl 3 miesięcy temu
Zdjęcie: We współpracy z marką Hortex prezentujemy trzy przepisy na smaczne, a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Wszystkie pochodzą ze strony Hortex i bazują na mrożonych warzywach tej m


Przyjemnie jest zjeść obiad, mniej przyjemnie go przygotować, choć oczywiście są tacy, którzy kochają gotowanie. Świat jednak tak pędzi do przodu, iż często potrzebujemy przyrządzić coś treściwego w stosunkowo krótkim czasie. W takich sytuacjach chętnie rozglądamy się za jakimiś prostymi przepisami na obiad. Dzięki pewnemu trikowi możemy jeszcze bardziej uprościć sobie życie, gdy przygotowujemy danie główne.


Mięsna potrawa duszona w jakimś sosie? A może makaronowe danie w kolorystycznej oprawie? Albo coś zielonego i dietetycznego z sycącymi nieoczywistymi dodatkami? Brzmi ciekawie i smakowicie? Każda z tych kulinarnych propozycji zawiera inny produkt, ale łączy je to, iż wcale nie trzeba się natrudzić, by zmaterializowały się w gotowej postaci na stole. A tym, co je wyróżnia, jest obecność warzywnych składników.

Czym w końcu byłby wartościowy obiad bez warzyw? Wiadomo, bez nich trudno mówić o w pełni odżywczej uczcie. Jednak wielu domowników zajmujących się przygotowaniem obiadu w kuchni nie przepada za ich obieraniem i krojeniem. Ponadto nie wszystkie świeże warzywa są dostępne w sklepach przez cały rok. Wybawieniem od tych komplikacji są mrożonki, z których słynie m.in. Hortex.

We współpracy z dobrze rozpoznawalną i obdarzoną zaufaniem marką spożywczą prezentujemy trzy przepisy na smaczne, a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Wszystkie pochodzą ze strony Hortex i bazują na mrożonych warzywach tej marki. Naprawdę kilka kroków dzieli was od wyczarowania na stole pysznego obiadu. Już zazdrościmy i życzymy smacznego!

1) Leczo z kurczakiem


Składniki:


Mieszanka po węgiersku Hortex – 2 opakowania


Filety z piersi kurczaka 400 g


Przecier pomidorowy 400 ml


Słodka papryka 2 łyżeczki


Ostra papryka 1/2 łyżeczki


Oliwa z oliwek 3-5 łyżek


Sól, pieprz



Przygotowanie:


1. Filety pokrój w paski i podsmaż na oliwie z oliwek z dodatkiem słodkiej i ostrej papryki.

2. Następnie wsyp 2 opakowania mieszanki węgierskiej i podsmaż całość przez kilka minut.

3. Dodaj przecier pomidorowy i duś wszystko ok. 30 minut. Przypraw solą i pieprzem.

Czas przygotowania: 40 minut


Ilość porcji: 4


2) Makaron z karmelizowaną dynią i serem kozim


Składniki:


Dynia kostka Hortex – 2 opakowania


Makaron tagliatelle 300 g


Kozi ser 150 g


Cukier trzcinowy 80 g


Świeży tymianek


Sól, pieprz


Papier do pieczenia



Przygotowanie:


1. Dynię lekko rozmroź, połącz z cukrem, rozłóż równomiernie na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekaj całość ok. 20 minut w temperaturze 190°C, od czasu do czasu mieszając.

2. Makaron ugotuj al dente i przełóż do miseczki. Następnie połącz go z upieczoną dynią, posyp pokruszonym serem i dopraw szczyptą soli.

3. Podawaj z listkami tymianku i świeżo mielonym pieprzem.

Czas przygotowania: 25 minut


Ilość porcji: 4


3) Wiosenna sałatka z serem camembert


Składniki:


Bób Hortex – 1 opakowanie


Ser camembert 1


Pomidory 2


Czerwona cebula 1


Oliwa 4 łyżki


Musztarda z ziarnami gorczycy 1 łyżka


Sok z cytryny 2 łyżki


Oliwki czarne i zielone


Garść rukoli


Sól, pieprz, cukier



Przygotowanie:


1. Bób ugotuj w osolonym wrzątku. Wystudź i obierz. Ser zawiń w folię aluminiową i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni C.

2. Rozłóż rukolę na talerzu, a następnie ułóż na niej bób, piórka cebuli oraz pokrojone pomidory. Ozdób oliwkami. Wymieszaj wszystkie składniki sosu i polej nim sałatkę.

3. Następnie posyp kawałkami gorącego sera. Podawaj z chrupiącą bagietką.

Czas przygotowania: 20 minut


Ilość porcji: 6


Bon appetit!


Idź do oryginalnego materiału