Proste ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką

gotujzcukiereczkiem.pl 1 tydzień temu

Sezon na rabarbar rozpoczęty! Widzę go już wszędzie, i na straganach i na sklepowych półkach. Nim rozpoczniemy wypieki ze świeżymi owocami to rabarbar króluje w naszych ciastach. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszne ciasto z rabarbarem i dużą ilością kruszonki.

Ciasto na maślance to dość proste i szybkie do przygotowania ciasto, które przygotowuje z różnymi sezonowymi owocami. Zawsze się udaje. Należy tylko pamiętać, żeby nie używać zimnych składników (czyli prosto z lodówki), a wyjąć je na blat i zostawić na 2 godzinki do ocieplenia. Ciasto jest z dodatkiem oleju więc robi się ekspresowo. Przepis jest na dużą, rodzinną blaszkę. Ciasto smakuje troszkę jak drożdżowe, troszkę jak ucierane. Jest przepyszne, mięsiste, wilgotne. Pasuje idealnie na wiosenny deser czy podwieczorek. Polecam!

Proste ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką

Więcej wypieków z rabarbarem

  • Ciastka z malinami i rabarbarem
  • Ciasto z rabarbarem i kruszonką
  • Muffinki z rabarbarem i marcepanem
  • Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Proste ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką

To ciasto przygotowuje przez okrągły rok. Wiosną stawiam na rabarbar.

Proste ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 3 duże jajka,
  • 1 szklanka cukru (200g),
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • ½ szklanki oleju,
  • 1 szklanka maślanki,
  • 500g mąki pszennej (około 3 szklanki),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
  • DODATKOWO:
  • 500-600g rabarbaru,
  • KRUSZONKA:
  • 70g miękkiego masła,
  • 10 łyżek mąki pszennej (130g),
  • 1 cukier waniliowy (16g),
  • 4 łyżki cukru (60g)

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

KRUSZONKA: Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce. Wyrabiamy je między palcami aż uzyskamy postać kruszonki. Kruszonkę odstawiamy na bok.

Przygotowanie kruszonki

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym.

Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera. Następnie dodajemy stopniowo po łyżce cukru i dalej ubijamy kilka minut. Po zużyciu całego cukru powinniśmy otrzymać gęstą, sztywną, błyszczącą pianę. Dodajemy po 1 żółtku i dalej ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Następnie ciurkiem wlewamy olej i jeszcze chwilkę ubijamy. W tym momencie piana może opaść, ale nie należy się tym przejmować.

Kolejno do ciasta dodajemy maślankę, mieszamy. Stopniowo dodajemy suche składniki. Mieszamy już wszystkie składniki szpatułką, krótko – tylko do połączenia.

Ciasto przekładamy do formy 25x35cm wyłożonej papie Następnie całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół tzn. do suchego patyczka.

Życzę smacznego!

Proste ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką

Jeśli przygotujesz ciasto na maślance z rabarbarem to konieczne podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeżeli oznaczysz mnie również na Facebooku, Tik Toku lub
:

#GotujZCukiereczkiem


Rabarbar Warzywne Z rabarbarem


#blaszka 25x35cm #maślanka #wiosna #wypieki z olejem

Idź do oryginalnego materiału