Prosta szarlotka z kremem: Błyskawiczne przygotowanie

fajnainspiracja.pl 3 tygodni temu

Jeśli należysz do grona miłośników deserów z jabłkami, to dobrze trafiłeś! Dziś wspólnie przygotujemy łatwą szarlotkę z kwaśną śmietaną.

Wszyscy to znamy, goście w drzwiach, a my nie mamy nic na stole. Dlatego dziś przygotowaliśmy dla Ciebie deser, który nie wymaga wiele czasu i przygotujesz go w kilkadziesiąt minut. Połączenie jabłek i kwaśnej śmietany jest bardzo uzależniające, a pierwszy kęs przeniesie Cię w krainę błogości. Zapamiętaj więc ten przepis, na pewno nie zrobisz go po raz ostatni! Skusiłeś się? Zróbmy tę szarlotkę razem

Domowe babeczki z dżemem i tartym twarogiem

Jeśli szukasz więcej dobroci, koniecznie wypróbuj te drożdżowe bułeczki!


Świetny przepis na łatwą szarlotkę:

Co będzie potrzebne

Ciasto:

  • 400 g półgrubej mąki
  • 230 g masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 230 g kwaśnej śmietany
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżki skrobi

nadzienie:

  • 5 szt. jabłek
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka cukru

Jak postępować:

1) Zacznij od wymieszania wszystkich składników na ciasto. Dokładnie wymieszaj i wyrób na gładkie ciasto, oddzielając około 1/3 ciasta i umieszczając je w zamrażarce. Pozostałe 2/3 umieścić w lodówce.

2) Następnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce jabłka. Dodać sok z cytryny i cukier.

3) Po około 30 minutach wyjąć oba ciasta. Umieść większe ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłóż masę jabłkową równomiernie na cieście i przykryj mniejszym arkuszem ciasta.

4) Piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotobrązowego koloru. Po wyjęciu i ostudzeniu udekorować cukrem pudrem.

Idź do oryginalnego materiału