Jeśli należysz do grona miłośników deserów z jabłkami, to dobrze trafiłeś! Dziś wspólnie przygotujemy łatwą szarlotkę z kwaśną śmietaną.
Wszyscy to znamy, goście w drzwiach, a my nie mamy nic na stole. Dlatego dziś przygotowaliśmy dla Ciebie deser, który nie wymaga wiele czasu i przygotujesz go w kilkadziesiąt minut. Połączenie jabłek i kwaśnej śmietany jest bardzo uzależniające, a pierwszy kęs przeniesie Cię w krainę błogości. Zapamiętaj więc ten przepis, na pewno nie zrobisz go po raz ostatni! Skusiłeś się? Zróbmy tę szarlotkę razem
Domowe babeczki z dżemem i tartym twarogiem
Jeśli szukasz więcej dobroci, koniecznie wypróbuj te drożdżowe bułeczki!
Świetny przepis na łatwą szarlotkę:
Co będzie potrzebne
Ciasto:
- 400 g półgrubej mąki
- 230 g masła
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 230 g kwaśnej śmietany
- pół szklanki cukru
- 2 łyżki skrobi
nadzienie:
- 5 szt. jabłek
- 1 cytryna
- 1 szklanka cukru
Jak postępować:
1) Zacznij od wymieszania wszystkich składników na ciasto. Dokładnie wymieszaj i wyrób na gładkie ciasto, oddzielając około 1/3 ciasta i umieszczając je w zamrażarce. Pozostałe 2/3 umieścić w lodówce.
2) Następnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce jabłka. Dodać sok z cytryny i cukier.
3) Po około 30 minutach wyjąć oba ciasta. Umieść większe ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozłóż masę jabłkową równomiernie na cieście i przykryj mniejszym arkuszem ciasta.
4) Piec w temperaturze 180 stopni do uzyskania złotobrązowego koloru. Po wyjęciu i ostudzeniu udekorować cukrem pudrem.