Produkt po dacie ważności? Te nie muszą lądować w koszu

kobieta.gazeta.pl 5 godzin temu
Co można jeść po dacie ważności? Termin przydatności do spożycia jest istotny, ale okazuje się, iż po jego przekroczeniu niektóre produkty nie muszą lądować w koszu. Bez obaw możesz je zjeść i uniknąć marnowania żywności.
Czym się różni termin "Produkt istotny do..." od "Najlepiej spożyć przed..."? Wiele osób sądzi, iż określenia są tożsame, ale nic bardziej mylnego. Pierwsze jest rygorystyczne i wiąże się z bezpieczeństwem i zdrowiem, drugie zaś dotyczy jakości danego produktu.


REKLAMA


Zobacz wideo Czy jedzenie ziemniaków i pieczywa tuczy? Michał Wrzosek rozwiewa wątpliwości [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]


Nie musisz wyrzucać. Te produkty możesz jeść po dacie ważności
"Produkt istotny do..." oznacza, iż po upływie wskazanej daty nie powinien być spożywany, ponieważ może zagrozić zdrowiu. Najczęściej dotyczy nabiału, mięsa, ryb i gotowych posiłków. Termin "Najlepiej spożyć przed..." jest natomiast wskazówką, która podpowiada czas, kiedy należy zjeść dany produkt. W innym wypadku straci on na jakości, jego tekstura może się zmienić, a walory smakowe pogorszyć. Nie oznacza to jednak, iż będzie szkodliwy.


Nie musisz wyrzucać. Te produkty możesz jeść po dacie przydatnościfot. redakcja


Jakie produkty można jeść po dacie przydatności? Okazuje się, iż jest ich całkiem sporo.


Produkty suche jak np. makaron, kasza i ryż, o ile nie mają oznak pleśni lub zawilgocenia.
Kawa i herbata, chociaż mogą stracić walory zapachowe, wciąż są bezpieczne.
Czekolada, choćby jeżeli jest na niej biały nalot.
Miód, cukier i sól nie tracą daty przydatności, ale mogą się zbrylić.
Przyprawy także są bezpieczne, choć mogą utracić aromat.


Czego lepiej nie jeść po terminie? Te produkty powinny wylądować w koszu
Grupa produktów, które można spożywać po dacie przydatności, jest spora, ale warto pamiętać, iż jedzenia niektórych lepiej się wystrzegać. Nie tylko mięso, ryby i nabiał mogą być szkodliwe. Po utracie terminu przydatności nie wolno sięgać po wędliny (szczególnie paczkowane), bo na ich powierzchni mogą pojawić się niewidoczne patogeny. W gotowych sałatkach i świeżych niepasteryzowanych sokach rozwijają się bakterie prowadzące między innymi do zatruć pokarmowych. Należy unikać też świeżego mleka, i produktów zwierających majonez albo śmietanę. Zwracasz uwagę na terminy ważności produktów? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.


Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.


Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału