Producenci żywności po raz kolejny zawalczą o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego

wdi24.pl 4 godzin temu

Ruszyła 18. edycja konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Do tej pory nagrodzono już ponad 240 produktów. W zeszłym roku w gronie najlepszych znalazły się m.in. pieczony sum w galarecie miodowej, gąsiorowski ser ze skórką, słonecznikowy chleb na zakwasie czy syrop miętowo-cytrynowo-imbirowy. Na zgłoszenie produktów jest czas do 28 lutego. Do zdobycia są nagrody rzeczowe. – Nagroda w konkursie jest często pierwszym krokiem do tego, aby produkt stał się rozpoznawalny i doceniony na rynku krajowym, a choćby na arenie międzynarodowej. Jest to też potwierdzenie, iż produkt cechuje się wysoką jakością i wyjątkowym smakiem – podkreśla marszałek Adam Struzik. Swoje produkty mogą zgłaszać zarówno firmy komercyjne, jak i podmioty czy organizacje zajmujące się wytwarzaniem żywności na mniejszą skalę, takie jak: osoby fizyczne, koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, które mogą udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami, np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych. Zgłoszony produkt powinien być powtarzalny, by można go było promować przy różnych okazjach. – Konkurs jest skierowany do producentów żywności z województwa

Idź do oryginalnego materiału