Prinsesstårta – najpopularniejszy szwedzki tort.

agnieszkawieckowska.com 1 rok temu

Prinsesstårta, to mówiąc wprost, tort księżniczki. Jest to tradycyjny, szwedzki tort. Już w XIX wieku pojawiły się torty o nazwie Prinsesstårta. Były to różne ciasta, niekoniecznie przypominające to obecne. Najwcześniej użytą i zarazem udokumentowaną w źródłach nazwą „Prinsesstårta” jest ogłoszenie w gazecie z 1893 roku. Z czasem co roku na Boże Narodzenie pojawiał się w gazetach przepis na Prinsesstårta. Pierwszy, oficjalny przepis na Prinsesstårta został opracowany przez nauczycielkę i pisarkę kulinarną Jenny Åkerström, która na początku XX wieku prowadziła szkołę gospodyń domowych dla młodych i bogatych dziewcząt na sztokholmskim Östermalm. Jenny zebrała przepisy, które były wykorzystywane w jej szkole w „Książce kucharskiej księżniczek”. Książka zawiera ponad 1000 przepisów. Wśród jej uczennic były m.in. córki księcia Carla i księżnej Ingeborg – księżniczki Margaretha, Märtha i Astrid. Podobno księżniczki szczególnie upodobały sobie zielony tort. Dzięki księżniczkom tort otrzymał oficjalną nazwę – Prinsesstårta. Prawdziwy Prinsesstårta ma kolor zielony, ale są też torty w innych kolorach – żółtym, różowym i niebieskim. Zielony zawsze składa się z bazy biszkoptowej, bitej śmietany, kremu waniliowego i warstwy zielonego marcepanu. Niezależnie od barwy marcepanu, tort, który ma w sobie dżem, uważany jest za tort operowy. Tort z żółtym marcepanem to ciasto Carla Gustava. albo wielkanocne. Tort niebieski robiony jest dla Studenten, czyli gimnazjalistów kończących szkołę. Podobno co roku w Szwecji sprzedaje się około pół miliona Prinsesstårta. W 2012 roku kiedy na świat przyszła księżniczka Estelle, Prinsesstårta zniknęło w mgnieniu oka ze sklepów. W 1993 roku ostatni tydzień września ustanowiono Tygodniem Prinsesstårta. Podczas tego tygodnia z każdego sprzedanego tortu, przekazywane jest 10 koron na Fundację Viktorii, która działa na rzecz chorych i niepełnosprawnych dzieci i młodzieży. Źródła: https://www.ica.se/artikel/prinsesstarta-historia/

Idź do oryginalnego materiału