
Powiat Przasnyski pozyskał 6,5 mln zł z Funduszy Europejskich na rozwój infrastruktury edukacyjnej Zespołu Szkół Powiatowych w Przasnyszu i w Chorzelach.
Wniosek Powiatu Przasnyskiego pn. „Modernizacja bazy techniczno – dydaktycznej szkół kształcenia zawodowego prowadzonych przez Powiat Przasnyski” znalazł się na liście zadań rekomendowanych do dofinansowania. To świetna wiadomość dla Zespołu Szkół Powiatowych w Przasnyszu i Chorzelach. Obie placówki zostaną kompleksowo doposażone – kupiony zostanie sprzęt na łączną kwotę 6,5 mln zł.
Celem złożonego projektu jest wzmocnienie jakości i zwiększenia konkurencyjności kształcenia zawodowego w powiecie przasnyskim oraz uzupełnianie braków dotyczących sprzętu i wyposażenia do praktycznej nauki zawodu w ZSP w Chorzelach i ZSP w Przasnyszu, co uczyni je jednymi z najlepiej doposażonych szkół zawodowych na Mazowszu.
Dzięki pozyskanym środkom, w ramach złożonego projektu zostaną doposażone pracownie kształcenia zawodowego następujących kierunków:
Zespół Szkół Powiatowych im. mjra H. Sucharskiego w Przasnyszu:
- technik logistyk (m.in. ekran multimedialny z komputerem i oprogramowaniem, programy komputerowe do obsługi magazynów oraz giełdy towarowej),
- technik informatyk (m.in. zestawy komputerowe, systemu do grafiki wektorowej, switche, laptopy, tablety, spawarka do światłowodów i wiele innych),
- technik rolnik (m.in. ciągnik elektryczny wraz z osprzętem do praktycznej nauki zawodu, elektryczna ładowarka teleskopowa wraz z osprzętem do praktycznej nauki zawodu, kultywator 3-belkowy zawieszany wraz z wałem gumowym packer, rozsiewacz do nawozów i wiele innych),
- technik pojazdów samochodowych, mechanik pojazdów samochodowych (diagnoskop, wózki warsztatowo-narzędziowe z wyposażeniem, profesjonalny interfejs diagnostyczny, wyważarka do kół automatyczna, zestaw diagnostyczny z profesjonalną techniką pomiarową i wiele innych).
Zespół Szkół Powiatowych im. Wł. St. Reymonta ZSP Chorzele:
- technik żywienia i usług gastronomicznych (m.in. piec konwekcyjno-parowy, stacja do gotowania, kuchnia indukcyjna gastronomiczna, polowa, wózki cateringowe i wiele innych),
- technik organizacji turystyki (m.in. stacja meteorologiczna, multimedialne urządzenie wielofunkcyjne i wiele innych),
- technik hotelarstwa (m.in. żelazko parowe, suszarka, pralka, sprzęt czy ekran multimedialny dotykowy i wiele innych).
- Szkoła Branżowa I Stopnia – pracownia mechaniczna – elektryk, elektromechanik: wentylator wyciągowy, frezarki, tokarki, kompaktowe stoły warsztatowe z opuszczanym podwoziem i imadłem, wózki warsztatowe).
Całkowity koszt realizacji projektu to 7 739 429,86 zł, wysokość dofinansowania z Funduszy Europejskich – 6 421 690,36 zł.
ren