Masło migdałowe – przepis na domową pastę z orzechów
Liczba porcji: 2-3 słoiki o pojemności 230 ml.
Czas przygotowania: 30 minut.
Składniki:
- 500 g migdałów,
- 700 ml wody,
- 3 g soli,
- 3 g mielonego cynamonu.
Jak zrobić masło migdałowe?
- Migdały należy wsypać do garnka lub miski i zalać gorącą wodą. Należy odstawić je na 10 minut.
- Po tym czasie skórka migdałów powinna odchodzić bez problemu.
- Następnie obrane migdały trzeba dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym lub ściereczką kuchenną.
- Migdały trzeba rozłożyć na papierze do pieczenia i piec przez 10 minut w 160° Celsjusza. Powinny się lekko zarumienić i słodko pachnieć.
- Uprażone migdały trzeba przez chwilę ostudzić i przesypać do robota kuchennego z ostrzami w kształcie litery S.
- Zaczynając od średniej mocy urządzenia, należy miksować migdały, aż się rozkruszą. Następnie trzeba doprawić je solą i cynamonem. Migdały należy miksować na coraz większych obrotach, aż powstanie płynna masa.
- Gotowe masło migdałowe należy przelać do słoików. Można je przechowywać w lodówce do około miesiąca.
Sprawdź także: Pasta pistacjowa do deserów. Rozsmakuj się w banalnym przepisie z dwóch składników. Mały słoiczek otwiera wiele możliwości
Jakie przyprawy dodać do migdałów?
Poza cynamonem do masła migdałowego pasują ziarenka wydobyte z laski wanilii, imbir mielony, kardamon lub anyż. Do masła z migdałów można też dodawać kawałki czekolady, kakao lub wiórków kokosowych. Amatorzy bakalii nie będą zawiedzeni z połączenia masła migdałowego z suszonymi wiśniami.
Do czego dodawać masło migdałowe?
Niezawodnym zestawieniem składników jest masło migdałowe podawane z plastrami banana do naleśników. Łyżką masła migdałowego można też wzbogacić poranną owsiankę, ugotowaną kaszę jaglaną lub dodawać jako składnik domowych wypieków.
Zobacz także: Florentynki dla łasuchów. Przepis na ciastka z bakaliami. Z każdym gryzem obłędnie chrupią
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: