Pożywne masło migdałowe. Prosty przepis na pastę z migdałów. Sycący przysmak na śniadanie i podwieczorek

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Getty Images/vlbentleyh


Domowe masło migdałowe to prosta i szybka pasta do zrobienia w kilka chwil. Naturalne masło z migdałów to kaloryczne smarowidło przydatne do przygotowania kanapek, ciastek lub nadzienia do domowych wypieków. Zobacz, jak zrobić domowe masło migdałowe.

Masło migdałowe – przepis na domową pastę z orzechów

Liczba porcji: 2-3 słoiki o pojemności 230 ml.
Czas przygotowania: 30 minut.

Składniki:

  • 500 g migdałów,
  • 700 ml wody,
  • 3 g soli,
  • 3 g mielonego cynamonu.

Jak zrobić masło migdałowe?

  1. Migdały należy wsypać do garnka lub miski i zalać gorącą wodą. Należy odstawić je na 10 minut.
  2. Po tym czasie skórka migdałów powinna odchodzić bez problemu.
  3. Następnie obrane migdały trzeba dokładnie wysuszyć ręcznikiem papierowym lub ściereczką kuchenną.
  4. Migdały trzeba rozłożyć na papierze do pieczenia i piec przez 10 minut w 160° Celsjusza. Powinny się lekko zarumienić i słodko pachnieć.
  5. Uprażone migdały trzeba przez chwilę ostudzić i przesypać do robota kuchennego z ostrzami w kształcie litery S.
  6. Zaczynając od średniej mocy urządzenia, należy miksować migdały, aż się rozkruszą. Następnie trzeba doprawić je solą i cynamonem. Migdały należy miksować na coraz większych obrotach, aż powstanie płynna masa.
  7. Gotowe masło migdałowe należy przelać do słoików. Można je przechowywać w lodówce do około miesiąca.

Sprawdź także: Pasta pistacjowa do deserów. Rozsmakuj się w banalnym przepisie z dwóch składników. Mały słoiczek otwiera wiele możliwości

Jakie przyprawy dodać do migdałów?

Poza cynamonem do masła migdałowego pasują ziarenka wydobyte z laski wanilii, imbir mielony, kardamon lub anyż. Do masła z migdałów można też dodawać kawałki czekolady, kakao lub wiórków kokosowych. Amatorzy bakalii nie będą zawiedzeni z połączenia masła migdałowego z suszonymi wiśniami.

Do czego dodawać masło migdałowe?

Niezawodnym zestawieniem składników jest masło migdałowe podawane z plastrami banana do naleśników. Łyżką masła migdałowego można też wzbogacić poranną owsiankę, ugotowaną kaszę jaglaną lub dodawać jako składnik domowych wypieków.

Zobacz także: Florentynki dla łasuchów. Przepis na ciastka z bakaliami. Z każdym gryzem obłędnie chrupią

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału