Poznajcie 3 nowe piekarnie!

jemywlodzi.pl 3 tygodni temu

Ciepłe i pachnące bochenki przygotowywane na jakościowych składnikach, własnym zakwasie i manualnie zwijane. Oto 3 nowe adresy, pod którymi je dostaniecie!

fot. Piekarnia Klementowski

Dzika Mąka (ul. Zgierska 18, Konstantynów Łódzki)

Ta mała rzemieślnicza piekarnio-cukiernia otwarta została wiosną tego roku przez Ewelinę i Pawła.Jak sami mówią, do swoich wypieków używają sprawdzonych i jakościowych produktów. Po sezonowe owoce i warzywa udają się na pobliski rynek. Paweł nocami dogląda zakwasów, piecze chleby i przygotowuje domowe ciasta. W ich głowach wciąż rodzą się nowe pomysły.

fot. Dzika Mąka
fot. Dzika Mąka

Jakie wypieki kupimy w Dzikiej Mące? Choćby żulik – przygotowywany na oryginalnej melasie karobowej, chleby m.in. orkiszowy i żytni 100% oraz ulubieniec tutejszych klientów – chleb firmowy, czyli dzika mąka. To chleb pszenno-żytni, który powstaje wyłącznie z dawnych odmian zbóż (krzyca, orkisz, płaskurka, samopsza). W Dzikiej Mące kupicie także wypieki wegańskie, bezcukrowe, bezglutenowe. Przygotowują torty na zamówienie, a w ofercie niebawem pojawią się śniadaniowe kanapki i sałatki, ale też miody, pasty orzechowe, konfitury i tłoczone soki. Wszystkie wypieki i słodkości w Dzikiej Mące powstają zgodnie z tygodniowym menu dostępnym na social mediach piekarni.
Dzika Mąka pracuje od wtorku do środy w godzinach 7.00 -17.00, w czwartki i piątki do 18.00, w soboty do godziny 14.00.

fot. Dzika Mąka
fot. Dzika Mąka

Piekarnia Tradycyjna Klementowski (ul. Górna 70, Konstantynów Łódzki)

Może ta piekarnia nie jest nowością, ba, mają choćby największy piec ceglano-szamotowy w Polsce! Ale piszemy o niej po raz pierwszy. Dodatkowo od września siedziba główna zostaje otwarta po remoncie! To miejsce z wieloletnią historią. Swoje chleby wypiekają w ceglanych piecach. Pieczone są na własnym zakwasie dokarmianym od lat. Właściciele na każdym kroku powtarzają, iż tradycja i jakość są dla nich najważniejsze. Mimo, iż piekarnia zaopatruje w swoje wypieki wiele lokalizacji w Konstantynowie, Łodzi i innych okolicznych miastach wszystkie chleby skręcane są manualnie i pieczone na 100% czystej mące z certyfikatem – tę dostarcza im młyn z Przyrownicy.

fot. Piekarnia Tradycyjna Klementowski
fot. Piekarnia Tradycyjna Klementowski

Na sklepowych półkach piekarni znajdziecie chleb żytni na maślance – bestseller wśród klientów, przygotowywany na moczonym siemieniu lnianym, zakwasie żytnim, maślance i ziarnach słonecznika. Chleb żytni 100% bez dodatku drożdży czy chleb żytni z żurawiną (tylko we wtorki!). Piekarnia czynna jest całodobowo – można przyjść o każdej porze dnia czy nocy. Ciepłe bochenki dokładane są na bieżąco. Dodatkowo na piętrze pracuje cukiernia, która do ich sklepu dostarcza słodkości, hitem są manualnie zwijane pączki smażone na smalcu.
Wszystkie lokalizacje, w których kupicie wypieki z piekarni Klementowski dostępne są na stronie.

fot. Piekarnia Tradycyjna Klementowski
fot. Piekarnia Tradycyjna Klementowski

Zakwaśne Bochenki (ul. Zgierska 31/33, Łódź)

Nowa rzemieślnicza piekarnia tym razem na łódzkiej mapie. W swojej ofercie mają klasyczne chleby na własnym zakwasie jak pszenno-żytni, żytnie, razowe z pełnego ziarna czy orkiszowe (dostępne 2x w tygodniu). Są też bochenki z dodatkami np. chleby pszenno-żytnie z jalapeno z cheddarem lub żurawiną, a w soboty pojawiają się z prażoną cebulą i pieczonymi ziemniakami.

fot. Zakwaśne Bochenki
fot. Zakwaśne Bochenki

Na początku tygodnia i w soboty można zaopatrzeć się w bagietki i bułki – również takie z dodatkami w postaci choćby suszonych pomidorów, rozmarynu czy oliwek. Oferta bazuje na sezonowych produktach. Jesienią będą wprowadzone nowe smaki wypieków. Ponieważ jest to mała piekarnia, na ich półkach często pojawiają się nowości, które przyjdą do głowy właścicielom. Pieczywo można zamawiać z dwudniowym wyprzedzeniem. Zakwaśne Bochenki pracują od wtorku do soboty od godziny 8.00 do ostatniego okruszka.

fot. Zakwaśne Bochenki
fot. Zakwaśne Bochenki
Idź do oryginalnego materiału