Postne gołąbki i coś na słodko. Sprawdzone przepisy mojej mamy na Wielki Piątek

g.pl 1 dzień temu
Co można zjeść w Wielki Piątek? Choć istnieją pewne wyjątki, tego dnia katolicy są zobowiązani do przestrzegania postu jakościowego i ilościowego. Oznacza to, iż ogranicza nas nie tylko ilość tego, co spożywamy, ale także pewna grupa produktów. jeżeli nie macie pomysłu na to, co zjeść, podrzucamy przepis, który od lat przygotowuje moja mama.
Zgodnie z założeniami Kodeku Prawa Kanonicznego, w Wielki Piątek katolików obowiązuje nie tylko wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, ale także post ścisły (można spożyć trzy posiłki, w tym jeden do syta). Post w Kościele katolickim reguluje Kodeks prawa kanonicznego w kanonach 1249-1253.


REKLAMA


Wstrzemięźliwość od spożywania mięsa lub innych pokarmów, zgodnie z postanowieniem konferencji biskupów, należy zachowywać we wszystkie piątki całego roku, chyba iż w piątek przypada dzień zaliczony do uroczystości; natomiast wstrzemięźliwość i post obowiązują w Środę Popielcową oraz w piątek Męki i Śmierci Pana Naszego Jezusa Chrystusa


- czytamy w kanonie 1251. Ze wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych zwolnione są osoby, które nie przekroczyły 14. roku życia, natomiast z prawa postu osoby, które rozpoczęły 60. rok życia i starsze. Co zatem można przygotować sobie tego dnia? Mamy dla was dwa przepisy.


Zobacz wideo Zwyciężczyni MasterChefa pokazała, jak robi majonez. Zdradziła swój sekret


Jak zrobić gołąbki? Postne przepisy na Wielki Piątek. Gołąbki z kaszą gryczaną krok po kroku
SKŁADNIKI


200 g kaszy gryczanej
500 g pieczarek
2 cebule
8 liści kapusty włoskiej
3 jajka
200 ml śmietany 30 proc.
musztarda sarepska
natka pietruszki
pieprz ziołowy
sól
olej


PRZYGOTOWANIE
Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta umieszczonymi na opakowaniu. W międzyczasie parzymy liście kapusty włoskiej. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, do momentu aż uzyska złotego koloru. Połowę porcji dodajemy do kaszy. Pieczarki kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Połowę dodajemy do kaszy, pozostałość do cebuli.


Do kaszy dodajemy trzy jajka, natkę pietruszki i przyprawiamy pieprzem ziołowym oraz solą - wedle uznania. Całość mieszamy. Tak przygotowany farsz możemy zawijać w kapuście.
Uformowane gołąbki wkładamy do dużego garnka i podlewamy wodą. Gotujemy przez 20 minut. W międzyczasie zajmiemy się pozostałą cebulą i pieczarkami. Dolej do nich 500 ml wody i dusimy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę i musztardę, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Ugotowane gołąbki przełóż do sosu i podawaj.
Kluski leniwe na słodko. Przepis na kopytka idealne
SKŁADNIKI


500 g miękkiego twarogu
2 jajka
pół szklanki mąki pszennej
masło
sól
100 ml śmietanki 30 proc.
cukier waniliowy lub wanilinowy


PRZYGOTOWANIE
2 łyżki masła topimy na małym ogniu, a następnie dodajemy do miski z twarogiem. Oddzielamy żółtka od białek tak, aby żółtka również trafiły do tej miski. Białka najlepiej umieścić w osobnej misce. Masę serową mieszamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Dodajemy pół szklanki mąki pszennej oraz płaską łyżeczkę soli. Znowu mieszamy do połączenia się składników.
Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywno i dodajemy do masy serowej. Mieszamy delikatnie, przy pomocy łyżki bądź szpatułki. W międzyczasie gotujemy w garnku wodę ze szczyptą soli. Na stolnice oprószoną mąką wykładamy naszą masę serową. Najlepiej robić to niewielkimi porcjami. Każdą porcję rolujemy do grubości ok. 3 mm. Nożykiem kroimy po skosie kluski.
Zmniejszamy ogień pod garnkiem z wodą i wrzucamy kolejno porcje klusek. Gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez minutę i wyciągamy. Gdy wszystkie porcje będą ugotowane, możemy zabrać się za sos.


100 ml śmietanki 30 proc. wlewamy do rondelka. Dodajemy 2 łyżki masła oraz 2 łyżki cukru waniliowego. Wstawiamy na niewielki ogień i mieszamy do momentu zagotowania. Kluski podawaj polane gotowym sosem.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału