Pomysł na pyszne ciastka. Z bezą, makiem i maślane

lubelski.pl 3 godzin temu

Ciastka są bardzo proste i szybkie do przygotowania, a ich smak przewyższa każde, kupione w sklepie. Z tych receptur ciasteczka udadzą się doskonale każdemu, choćby początkującemu cukiernikowi. Gdy nie ma w domu foremek do wycinania ciasteczek, wystarczy każdą porcję ciasta pociąć nożem na kwadraty lub trójkąty, też będzie dobrze. Ciastka można upiec z wyprzedzeniem, gdyż można je przechowywać do tygodnia, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!

Ciasteczka Figaro

Składniki:

Ciasto kruche:

60 dag mąki

8 żółtek z jajek

35 dag masła

20 dag cukru

Beza:

8 białek z jajek

10 dag cukru pudru

50 dag dżemu lub powideł

Przygotowanie:

Mąkę po odważeniu przesiać przez sitko, dodać żółtka, masło i cukier. Zagnieść ciasto, aż do rozpuszczenia się cukru. Odłożyć w chłodne miejsce.

Przygotować bezę. Białko ubić na sztywną pianę, powoli dodając cukier. Ciasto rozwałkować, przełożyć na posmarowaną tłuszczem blachę.

Nałożyć warstwę dżemu, na to pianę z białek. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150 stopni C, piec około 1 godziny. Po wystudzeniu pokroić ciasteczka na niewielkie porcje.

Ciasteczka z makiem

Składniki:

50 dag mąki

20 dag cukru

1 paczka proszku do pieczenia

20 dag utartego maku

15 dag masła

1 jajko

Przygotowanie:

Mąkę po odważeniu przesiać przez sitko, dodać masło, proszek do pieczenia, cukier. Składniki posiekać nożem, gwałtownie wyrobić ciasto.

Ciasto rozwałkować na grubość ½ cm, wykrawać foremką dowolne wzory, lub pociąć na małe kwadraty nożem.

Ciasteczka wyłożyć na posmarowanej tłuszczem blasze. Każde posmarować rozmąconym jajkiem, posypać makiem i kryształkami grubego cukru.

Piec na złoty kolor około 20 minut, w średnio nagrzanym piekarniku.

Ciasteczka maślane

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

½ szklanki mąki ziemniaczanej

¼ łyżeczki soli

250 g masła o temperaturze pokojowej

½ szklanki cukru pudru

1 laska wanilii lub 3 łyżeczki esencji waniliowej

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Półkę w piekarniku ustawić pośrodku. Przygotować tortownicę z ruchomym dnem o średnicy 25 cm. W misce wymieszać przesiane obydwie mąki, dodać sól i odstawić.

Do większej miski przełożyć masło i cukier. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i czubkiem noża zeskrobać do miski z masłem ziarenka (lub dodać gotową esencję). Miksować na niskich obrotach aż masa będzie miała konsystencję gładkiego kremu.

Stopniowo dodawać mąkę i mieszać, aż ciasto uformuje się w kulę i będzie odstawać od ścianek miski. Ciasto przełożyć do formy i szpatułką wygładzić powierzchnię. Na całej powierzchni cista zrobić widelcem nakłucia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45-50 minut, aż wierzch lekko się zrumieni.

Upieczone ciasto, natychmiast po wyjęciu z piekarnika, należy pokroić na ok. 12 trójkątów.

WAŻNE! Ciastka można wyjąć z formy dopiero po ostudzeniu.

Idź do oryginalnego materiału