Tarta z szynką i porem to kolejny przepis z serii „obiadowych wybawicieli tygodnia”, który sprawdza się nie tylko w codziennym chaosie, ale i na wielkanocnym stole – zwłaszcza jeżeli upieczesz ją w owalnej formie, która trochę udaje jajko, a trochę robi efekt „wow”. Ta wytrawna tarta z szynką, zielonym porem i porządną garścią sera cheddar to coś, co zdecydowanie warto wrzucić na listę „do zrobienia”. Pojadłam – nie powiem, iż nie. Jeden kawałek to już niemal trening siłowy dla metabolizmu, ale jaki pyszny trening!
Pomysł na obiad z piekarnika – wytrawna tarta z szynką i porem
Tarta wytrawna to, wbrew wszelkim uprzedzeniom, danie szalenie pożywne, eleganckie i uniwersalne. Lubię ją na cienkim, kruchym spodzie – takim, co to widelec wchodzi jak w masło i wychodzi z kawałkiem szczęścia. A jeżeli jeszcze uda się nie zjeść połowy na stojąco przy blacie kuchennym, to można mówić o kulinarnym sukcesie. Smacznego – i niech szynka będzie z Wami!
Wytrawna tarta z szynką – chrupkie ciasto, por i trochę szczęścia na talerzu
Kiedy zabieram się za robienie tarty, to w mojej głowie natychmiast rozpoczyna się festiwal pomysłów: „a może z warzywami?”, „a może na ostro?”, „a może na słodko, ale jednak wytrawnie?”… Tym razem plan był prosty – tarta z szynką, więc nazwa mówi sama za siebie. Jednak jak to u mnie bywa, pierwotne założenia to jedno, a zawartość lodówki to drugie.
Znalazłam spory kawałek sera cheddar, i to nie byle jakiego, tylko takiego super dojrzewającego, z charakterem, ostrego jak cięta riposta. Pomyślałam – okej, skoro ser robi swoje, to warto go nieco zrównoważyć. A iż miałam pod ręką sporo zielonego pora, który z natury jest bardziej słodki i łagodny, to duet był jak z kulinarnego love story.
Tarta to też idealne płótno do jadalnej dekoracji. Serio, nie ma co się ograniczać – dekorujesz i zjadasz, win-win! U mnie na wierzchu wylądowały plasterki pomidorów, posypane oregano – podczas pieczenia lekko się skarmelizowały, pięknie się zarumieniły i zrobiły robotę wizualną i smakową. Taka tarta to nie tylko jedzenie – to mała, pyszna wystawa kulinarna na Twoim stole.

Tarta z szynką, porem i cheddar
DrukujSkładniki:
Spód do tarty
220 g mąki pszennej
150 g zimnego masła
2 łyżki zimnej wody
½ łyżeczki soli
Nadzienie do tarty
250 g gotowanej szynki (pokrojonej w kostkę lub paski)
1 mały por (tylko jasna i jasnozielona część, pokrojona w plasterki)
400 ml mleka
4 duże jajka
sól do smaku
½ łyżeczki suszonych płatków chili
1 łyżeczka czarnego pieprzu, tłuczonego
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 duży pomidor (pokrojony w plasterki)
sól morska do posypania pomidora
Przygotowanie:
- Przygotować spód do tarty – mąkę przesiać do miski. Dodać pokrojone masło i sól. Zagnieść gwałtownie palcami lub w malakserze. Dolać zimną wodę. Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić 30 minut. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką powierzchni. Wyłożyć ciastem formę do tarty. Nakłuć widelcem. Schłodzić ponownie 10–15 minut. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć ceramicznymi kulkami.
- Podpiec spód w 180°C przez 10–15 minut. Ma się lekko zarumienić.
- Przygotować nadzienie – szynkę pokroić. Por umyć i pokroić w plasterki. Podsmażyć por na maśle roztopionym na patelni, aż zmięknie.
- W misce roztrzepać jajka z mlekiem. Dodać sól, pieprz, chili i paprykę. Na podpieczony spód wyłożyć szynkę i por. Zalać masą jajeczną. Posypać startym serem cheddar. Ułożyć plasterki pomidora. Posypać solą morską i suszonym oregano.
- Piec tartę w 180°C przez 40–45 minut. Masa ma się ściąć i zarumienić. W razie potrzeby przykryć wierzch folią.
- Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Smacznego!
Dodatkowe wskazówki
Po wyjęciu tarty z piekarnika warto odczekać 10 minut przed pokrojeniem – dzięki temu łatwiej się kroi i lepiej trzyma kształt.