Świeże pomidory kojarzą się przede wszystkim z latem, ale ich smak można zatrzymać na znacznie dłużej. Domowe pomidory w słoikach to gwarancja braku konserwantów i sztucznych dodatków, a także przewaga smaku nad tym, co znajdziemy na półkach w sklepach.
Składniki na pomidory w całości w słoikach
Do przygotowania czterech półlitrowych słoików potrzebujesz:
- 1 ½ litra wody,
- 1 łyżeczki soli na każdy słoik,
- 2 kg kilogramów średnich, twardych pomidorów.
Warto wybierać warzywa dojrzałe, ale jędrne, aby zachowały swój kształt po pasteryzacji. Dobrze jest wcześniej przygotować czyste, wyparzone słoiki oraz sprawdzić stan zakrętek — to jeden z kluczowych elementów udanych przetworów. Woda, którą zalejesz pomidory, powinna być świeżo zagotowana, aby warzywa mogły zachować jak najwięcej smaku i aromatu.
Sprawdź również: To najzdrowszy sok dla seniorów. Zrób na zapas, póki trwa sezon
Pomidory w całości w słoikach — sposób przygotowania
Umyj pomidory, natnij skórkę na krzyż i sparz wrzątkiem. Po minucie przełóż je do zimnej wody, a następnie obierz ze skórki. Włóż ciasno do przygotowanych słoików. W osobnym garnku zagotuj wodę i wsyp do każdego słoika łyżeczkę soli. Zalej pomidory gorącą wodą, szczelnie zakręć i pasteryzuj przez około dwadzieścia minut. Po ostudzeniu odstaw je w chłodne, zacienione miejsce i ciesz się smakiem lata, kiedy tylko zechcesz. Tak zamknięte pomidory można przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu przez wiele miesięcy, a po otwarciu wykorzystać je w kuchni na dziesiątki sposobów.
Zobacz też:
Takie korniszony robi Magda Gessler. Każdy, kto próbował, prosi o dokładkę
Smażysz kurki, ale wychodzą gorzkie? Popełniasz ten błąd
Mizeria bez śmietany? Teściowa zastępuje ją tym dodatkiem i jest naprawdę dobra