Pomarańcze to cenne wsparcie dla organizmu w czasie zimy. Dlaczego te soczyste cytrusy są takie ważne?

g.pl 13 godzin temu
Zdjęcie: zdjęcie ilustracyjne, iStock


Pomarańcze to jedne z najbardziej uwielbianych cytrusów. Cechują się słodkim smakiem i dużą soczystością i mogą być spożywane zarówno jako owocowa przekąska, jak i składnik pożywnych dań. Nie tylko dobrze smakują, ale również są wsparciem dla zdrowia organizmu. Dlaczego?
Pomarańcze kochają i duzi i mali. Chętnie sięgamy po nie w okresie jesienno-zimowym, kiedy są najbardziej soczyste i po prostu smakują najlepiej.


REKLAMA


Zobacz wideo Lubisz pomarańcze? To świetnie! Sprawdź, jak możesz wykorzystać ich skórkę


Pomarańcza — witaminy na zdrowie!
Sojusznik zdrowia — tak można określić owoc, jakim jest pomarańcza. Witaminy zawarte w tych soczystych cytrusach pomagają m.in. w budowaniu odporności organizmu, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej niż zwykle narażeni na infekcje wirusowe i bakteryjne. Odpowiada za to oczywiście witamina C, która w pomarańczach występuje w bardzo dużych ilościach. Wspieranie układu odpornościowego to nie jedyna zaleta, jaką ma witamina C. Wspomaga ona także proces wchłaniania żelaza, co jest bardzo istotne zwłaszcza z punktu widzenia osób, które cierpią na anemię lub borykają się z problemem niewielkich zapasów tego pierwiastka w swoim organizmie. W pomarańczach znajdziemy także sporą dawkę witaminy A, która odpowiada za prawidłowe widzenie oraz witamin z grupy B, wspierających pracę układu nerwowego.


Pomarańcze — wartości odżywcze owocu
Co jeszcze skrywają w sobie pomarańcze? Wartości odżywcze owocu to nie tylko witaminy, ale także spora dawka minerałów. W pomarańczach znajdziemy m.in.:


potas, który jest niezbędny do prawidłowej pracy serca i układu nerwowego
fosfor, odpowiadający za prawidłowe funkcjonowanie mięśni
wapń, czyli podstawowy budulec kości i zębów
magnez, który ma najważniejsze znaczenie dla prawidłowej pracy mięśni i układu nerwowego człowieka


Oprócz wymienionych wyżej witamin i minerałów, w pomarańczach znajdziemy także sporą dawkę błonnika pokarmowego, który jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego człowieka. Błonnik wspiera procesy trawienne zachodzące w organizmie, zapobiega zaparciom i odpowiada za uczucie sytości. W owocach znajdują się także flawonoidy, które mają działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.
Pomarańcze — adekwatności prozdrowotne
Dlaczego warto jeść pomarańcze? adekwatności prozdrowotne owocu są bardzo szerokie. Pomarańcze wywierają pozytywny wpływ na różne płaszczyzny funkcjonowania organizmu. Ich regularne spożywanie sprawia, iż układ odpornościowy człowieka staje się silniejszy i jest w stanie łatwiej poradzić sobie z atakującymi go patogenami chorobotwórczymi. Z uwagi na zawartość błonnika, pomarańcze przyczyniają się także do regulowania procesów trawiennych. Zawarta w nich witamina C oddziałuje korzystnie nie tylko na układ odpornościowy, ale także na skórę, sprawiając, iż staje się ona promienna, a koloryt wyrównany. Warto wspomnieć także o tym, iż regularne spożywanie pomarańczy w różnych formach przyczynia się do poprawy zdrowia serca oraz utrzymania narządu wzroku w dobrej kondycji.


Sok z pomarańczy — adekwatności i przeciwwskazania
Dlaczego warto sięgać po sok z pomarańczy? adekwatności prozdrowotne owocu kryją się nie tylko w miąższu, ale także w soku. Najlepszy jest sok świeżo wyciskany, dlatego o ile tylko mamy taką możliwość, to warto sięgać właśnie po taką formę. Sok z pomarańczy to bardzo orzeźwiający napój. Najlepiej smakuje ten pochodzący z najbardziej soczystych odmian, jak np. Valencia czy Navel. Czy sok z pomarańczy jest dla wszystkich? Choć jest to bardzo zdrowy produkt, to pewna grupa osób powinna na niego uważać. W gronie tym można wymienić m.in. osoby z alergią na cytrusy, osoby zmagające się z problemami żołądkowymi (np. nadkwaśność) oraz osoby cierpiące na cukrzycę.


Czy pomarańcze są zdrowe? Podsumowanie
Czy pomarańcze są zdrowe? Jak najbardziej! Okres jesienno-zimowy to najlepszy czas w roku na sięganie po pomarańcze, ponieważ owoce są wówczas najbardziej słodkie i soczyste. Pomarańcze to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Spożywane regularnie, mogą przyczynić się do poprawy kondycji organizmu na różnych płaszczyznach. Pomarańcze mogą być spożywane w różnej formie. Można sięgać po sok z pomarańczy lub wykorzystać owoce do przygotowania smacznych i zdrowych posiłków, np. lekkiej owocowej sałatki. Pomarańcze świetnie sprawdzą się także jako składnik domowych ciast i deserów, zwłaszcza w okresie bożonarodzeniowym. Sok z pomarańczy może być wykorzystany również do marynaty do mięs. Jego słodycz fajnie kontrastuje z filetem z kurczaka lub indyka, tworząc wyjątkową kompozycję smakową.
Zobacz też: Koniec z makowcami i piernikami. Poznaj aromatyczne ciasto pomarańczowe rodem ze słonecznej Grecji
Idź do oryginalnego materiału