W fali migracyjnej po II wojnie światowej, w latach 50. ubiegłego stulecia przybyło do Australii wiele polskich rodzin z dziećmi. w tej chwili dzieci te mają po 70-80 lat. Część z nich, dzięki doświadczeniu obcowania z polskimi tradycjami i zwyczajami, w tym polską sztuką kulinarną, może w tej chwili dzielić się polskim dziedzictwem z kolejnymi pokoleniami.
Niestety, nie w każdej rodzinie pielęgnowano przekazywanie polskich tradycji i zwyczajów. Brak więzi z kulturą przodków powodował i wciąż powoduje kulturowy rozdźwięk w życiu kolejnych pokoleń. w tej chwili żyjące trzecie pokolenie – czterdziestolatkowie i pięćdziesięciolatkowie – to osoby poszukujące swoich korzeni. W skrawkach pamięci wielu z nich zachowało wspomnienia o polskich potrawach przygotowywanych przez mamy i babcie.
Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom i potrzebom lokalnej społeczności, Związek Polaków Geelong zainicjował projekt polskich warsztatów kulinarnych. Zajęcia odbywać się będą od stycznia do listopada 2025 na terenie Domu Orła Białego.
Projekt „Kuchnia Polska” realizowany jest ze środków programu grantowego „Connected Communities” organizowanego przez City of Greater Geelong, a także ze środków własnych Związku Polaków w Geelong (ZPG) oraz dzięki wsparciu organizacji partnerskiej – Australian Multicultural Community Services (AMCS). AMCS od kilku lat finansuje cotygodniowe programy zajęć dla polskich grup seniorów, które realizowane są na terenie naszego ośrodka. To właśnie członkowie tych grup zgłosili się na ochotników, aby dzielić się swoją wiedzą i umiejętnościami kulinarnymi i przybliżać młodszemu pokoleniu tajniki kuchni polskiej.
Celem projektu jest: promowanie więzi międzypokoleniowych w naszej społeczności poprzez organizację polskich warsztatów kulinarnych w Domu Orła Białego, podczas których młodsze pokolenia mogą uczyć się z doświaczenia i umiejętności seniorów.
Projekt ma na celu wypełnienie luki między starszym a młodszym pokoleniem, dając seniorom możliwość podzielenia się swoją miłością do przygotowywania tradycyjnych polskich potraw a młodszemu pokoleniu – szansę poznania tradycji kulinarnych swoich przodków.
W projekcie biorą udział nie tylko osoby polskiego pochodzenia. Warsztaty są otwarte dla wszystkich chętnych członków wielokulturowej społeczności Geelong – również dla Australijczyków, jak i osób reprezentujących inne społeczności etniczne. Promocja projektu została przeprowadzona w Biuletynie ZPG, jak i w mediach społecznościowych. Zachęcaliśmy uczestników do dzielenia się swoimi pomysłami i zainteresowaniami kulinarnymi, które mogłyby wzbogacić projekt „Kuchni Polskiej”.
W wyniku konsultacji ustalona została lista 21 tradycyjnych polskich przepisów, zawierająca nie tylko potrawy ale także napitki typu grzaniec. Szczególnie dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty lepienia pierogów oraz smażenia pączków i faworków – każde z warsztatów przeprowadziliśmy w dwóch grupach uczestników.


Kiedy składałem wniosek o dofinansowanie projektu do City of Greater Geelong, zakładałem , iż dwoma głównymi kryteriami sukcesu projektu będzie: (1) przyciągnięcie piętnastu uczestników do projektu oraz (2) zaangażowanie czterech członków polskiej społeczności, którzy będą prowadzić warsztaty. Ku mojemu miłemu zaskoczeniu okazało się, iż chęć udziału w projekcie zgłosiło aż 52 uczestników i 10 instruktorów-wolontariuszy.



Na początku każdej lekcji uczestnicy otrzymują przepis na danie, które będzie przygotowywane. Pod koniec projektu przepisy te, wraz ze zdjęciami z poszczególnych warsztatów, chcemy wydać w formie książki kucharskiej „Kuchnia Polska”.
W ramach przygotowania uczestników do udziału w projekcie, każdy z nich musiał ukończyć kurs online z zakresu bezpiecznego obchodzenia się z żywnością. Certyfikat DoFoodSafely, obowiązujący na terenie całej Australii, wraz z Dyplomem uczestnictwa i – wspomnianą już – książką kucharską zostanie wręczony uczestnikom na zakończenie projektu.
Momentem kulminacyjnym projektu będzie tradycyjna polska kolacja, która odbędzie się w listopadzie a zostanie przygotowana we współpracy z uczestnikami projektu. Na kolację zaproszeni zostaną oficjalni sponsorzy projektu, w tym burmistrz City of Greater Geelong – Cnr. Stretch Kontelj OAM, radni City of Greater Geelong Council oraz przedstawiciele AMCS.
Jestem niezwykle dumny, iż jako Związek Polaków w Geelong możemy realizować projekt, który nie tylko integruje naszą społeczność, ale przede wszystkich pielęgnuje polskie dziedzictwo kulinarne.
Henry Szkuta
Prezes Związku Polaków w Geelong
Zdjęcie tytułowe: Cnr. Eddy Kontelj, radny City of Greater Geelong Council, z instuktorkami warsztatów kulinarnych
Zdjęcia załączone do relacji pochodzą z archiwum Związku Polaków w Geelong.