Taste Atlas to popularny przewodnik kulinarny, gromadzący nie tylko tysiące przepisów, ale też setki rankingów najsmaczniejszych i najbardziej cenionych potraw z różnych zakątków świata. Polska kuchnia wielokrotnie trafiała na wysokie pozycje w tych zestawieniach, jednak największy sukces osiągnęła w kwestii serników. Tytuł "Best Cheesecake" trafił bowiem do polskiej receptury.
REKLAMA
Zobacz wideo Tomek "Tomash" Gregorczyk wraz z mamą Monią robią sernik z malinami
To najpyszniejszy sernik na świecie. Polski przepis nie ma sobie równych
Polski sernik już dawno uznano za najlepszy serowy deser na świecie. Swego czasu bił się o ten tytuł z sernikiem nowojorskim, jednak od ponad roku dzielnie broni swojej pozycji. Jak czytamy na stronie przewodnika, internauci docenili nasz wyrób za kruche ciasto na spodzie oraz aksamitną, twarogową masę.
Często do sernika dodaje się rodzynki, sos czekoladowy lub owoce, a jedna z najpopularniejszych odmian tego deseru ma na spodzie biszkopt i jest pokryta galaretką i owocami
- napisano w Taste Atlas. Podano też ciekawą informację, jakoby sernik został rozpowszechniony w Polsce w XVII wieku, gdy król Jan III Sobieski przywiózł przepis do kraju po zwycięstwie nad Turkami w bitwie pod Wiedniem. Od tamtej pory Polacy zajadają się sernikiem w różnych wariantach podczas każdych świąt czy rodzinnych spotkań. Ocena tego ciasta na Taste Atlas to 4,5.
Zobacz też: Tu jeździ najdłuższa linia metra na świecie. Ma więcej kilometrów niż trasa z Gdańska do Władysławowa
Czym się różni sernik baskijski od zwykłego? Warto spróbować tego ciasta
Na drugiej pozycji rankingu zaszły pewne zmiany. Jeszcze do niedawna zajmował ją wspomniany już sernik nowojorski, jednak teraz spadł na końcówkę podium. Drugim najlepszym sernikiem został pochodzący z Hiszpanii sernik baskijski, znany szerzej jako tarta de queso lub gazta tarta.
Przepis jest prostą kombinacją klasycznych składników sernika, takich jak cukier, śmietana, jajka i ser śmietankowy, ale w przeciwieństwie do swoich bardziej popularnych odpowiedników, ta baskijska wersja nie ma spodu
- czytamy w Taste Atlas. Ciasto jest pieczone w bardzo wysokiej temperaturze, dzięki czemu z wierzchu jest twardy i chrupiący, a w środku lekko rozpływa się w ustach. Ocena tego wypieku na Taste Atlas to 4,4.
Cały ranking najsmaczniejszych serników prezentuje się następująco:
Sernik krakowski (Polska),
Sernik baskijski (Hiszpania),
Sernik nowojorski (Stany Zjednoczone),
Sufletowy sernik (Japonia),
Käsekuchen (Niemcy),
Topfentorte (Austria),
Fiadone (Francja),
Ostkaka (Szwecja),
Sernik w stylu wiejskim (Stany Zjednoczone),
Tourteau fromagé (Francja).
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.