Połóż obok świeżej ryby w lodówce. Nieprzyjemny smrodek zniknie nim się obejrzysz

kobieta.gazeta.pl 7 godzin temu
Zdjęcie: Połóż obok świeżej ryby w lodówce. Nieprzyjemny smrodek zniknie nim się obejrzysz. Fot. istockphoto.com / Jc_Dh


Jak przechowywać ryby w lodówce, żeby nie śmierdziały? Zwróć uwagę na kilka prostych zasad, a nie tylko pozbędziesz się nieprzyjemnego zapachu, ale także sprawisz, iż na dłużej zachowają świeżość.
Odpowiednie przechowywanie świeżych ryb to klucz do tego, aby na długo nadawały się do spożycia, a przy tym po prostu nie śmierdziały. Na co zwrócić szczególną uwagę, by w lodówce nie dorobić się nieprzyjemnie pachnącej niespodzianki?


REKLAMA


Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!


Jak przechowywać ryby w lodówce, żeby nie śmierdziały? Zacznij już na zakupach
jeżeli chcesz, aby ryby na długo zachowały świeżość oraz po prostu nie śmierdziały, pierwszym krokiem jest wzmożona czujność w trakcie zakupów. Przede wszystkim w miarę możliwości wybieraj sklepy z dobrymi opiniami oraz takie, które specjalizują się w sprzedaży podobnych produktów, gdzie ryzyko, iż trafisz na trefny okaz, jest naprawdę niewielkie. Oprócz tego przyjrzyj się opakowaniom (czy nie ma w nich dziur itp.), i zawartości (czy mięso nie wygląda podejrzanie). jeżeli masz gotowy pomysł na przyrządzenie, postaraj się zakupić rybę o odpowiedniej wielkości, dzięki czemu od razu wykorzystasz ją w całości.


Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki? Na rybi odór pomogą te triki
Po zakupach od razu skieruj się do domu. Chodzi o to, aby zminimalizować czas, kiedy ryba będzie przechowywana w nieodpowiednich warunkach. Dobrze przy okazji wykorzystać np. torbę termiczną. Zanim trafi do lodówki, dokładnie ją oczyść, a w razie potrzeby pozbądź się łusek i wnętrzności. Na koniec wypłucz, osusz i przełóż do szczelnego pojemnika, najlepiej szklanego, lub owiń woreczkiem spożywczym. Nie wkładaj mokrego mięsa do lodówki. W samym urządzeniu wybierz dla niej miejsce, gdzie panuje ok. 0 stopni. Oprócz tego na tej samej półce umieść małą miseczkę z kawą, sodą oczyszczoną bądź proszkiem do pieczenia. Zadziałają jak domowy pochłaniacz zapachu.
PORADA! Z brzydkim zapachem pomogą ci też goździki. Wbij je w plasterek cytryny i schowaj do lodówki, a możesz zapomnieć o nieprzyjemnym smrodzie. Trik ten nada się nie tylko do ryby, ale także innych problemów z niezbyt pociągającymi zapachami z lodówki.


świeża ryba Fot. Shutterstock, PickOne


Czy można zamrozić świeżą rybę? O tym pamiętaj
jeżeli planujesz rybę zamrozić, po oczyszczeniu, umyciu i dokładnym osuszeniu mięsa schowaj je do szczelnie zamykanego opakowania. Ważne jest, aby nadawało się do mrożenia. Może to być na przykład plastikowy pojemnik. W przypadku dużego kawałka dobrze jeszcze je poporcjować. Natomiast w sytuacji, gdy planujesz zrobić obiad w przeciągu 2-3 godzin od schowania ryby na talerzu do lodówki, przypilnuj, aby nie dotykała innych produktów spożywczych. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu. Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału