Polish Twist: 5 drinków z polskim akcentem

bialyorzel24.com 2 godzin temu

Polska kuchnia to nie tylko pierogi i bigos – to także bogactwo smaków, które doskonale odnajdują się w nowoczesnych drinkach. Coraz więcej barmanów i domowych miłośników koktajli sięga po składniki znane z polskich spiżarni, by nadać klasycznym napojom wyjątkowy, lokalny charakter. Oto pięć pomysłów na drinki z (i bez) alkoholu z polskim „twistem”.

Fot. Archiwum WEM

Wiśniowy Old Fashioned
Z polską nalewką z wiśni

Składniki:

  • 40 ml bourbonu
  • 20 ml polskiej nalewki wiśniowej (lub likieru wiśniowego)
  • kilka kropel angostura bitters
  • kostki lodu
  • plasterek pomarańczy lub kandyzowana wiśnia do dekoracji

Przygotowanie:
W szklance do whisky połącz bourbon, nalewkę i bitters. Dodaj lód i wymieszaj. Udekoruj pomarańczą lub wiśnią.

Ogórkowy Spritz
Z nutą ogórka kiszonego – tak, to działa!

Składniki:

  • 40 ml ginu
  • 10 ml soku z ogórków kiszonych
  • tonik
  • plasterek ogórka do dekoracji
  • świeży koperek (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Gin i sok z ogórków wymieszaj w shakerze z lodem. Przelej do wysokiej szklanki i dopełnij tonikiem. Udekoruj plasterkiem ogórka i koperkiem.

Żubrówka Apple Fizz
Tradycyjna żubrówka z jabłkiem – klasyka w nowej odsłonie

Składniki:

  • 40 ml Żubrówki Bison Grass
  • 80 ml soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego)
  • woda gazowana
  • plaster jabłka do dekoracji
  • lód

Przygotowanie:
W wysokiej szklance połącz żubrówkę i sok jabłkowy. Dodaj lód i dopełnij wodą gazowaną. Udekoruj plasterkiem jabłka.

Porzeczkowa Lemoniada (bezalkoholowa)
Dla fanów owoców i orzeźwienia

Składniki:

  • 100 ml soku z czarnej porzeczki
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka miodu (lub syropu cukrowego)
  • woda gazowana
  • listki mięty, kostki lodu

Przygotowanie:
Do szklanki wlej sok porzeczkowy, cytrynowy i miód. Wymieszaj dokładnie. Dodaj lód i dopełnij wodą gazowaną. Udekoruj miętą.

Herbaciany Kompot Tonic (bezalkoholowy)
Inspiracja polskim kompotem i herbatą owocową

Składniki:

  • 50 ml domowego kompotu z owoców sezonowych (np. wiśnia, jabłko)
  • 50 ml ostudzonej herbaty malinowej lub z dzikiej róży
  • tonik
  • owoce do dekoracji

Przygotowanie:
Wymieszaj kompot z herbatą, dopełnij tonikiem i podawaj z kostkami lodu oraz świeżymi owocami.

Drinki z polskim „twistem” to świetny sposób na pokazanie, iż polska kuchnia jest pełna niespodzianek – również w kieliszku czy szklance. Eksperymentuj ze smakami i zaskocz gości wyjątkowymi koktajlami inspirowanymi lokalnymi składnikami.

WEM

Idź do oryginalnego materiału