Polska kuchnia to nie tylko pierogi i bigos – to także bogactwo smaków, które doskonale odnajdują się w nowoczesnych drinkach. Coraz więcej barmanów i domowych miłośników koktajli sięga po składniki znane z polskich spiżarni, by nadać klasycznym napojom wyjątkowy, lokalny charakter. Oto pięć pomysłów na drinki z (i bez) alkoholu z polskim „twistem”.

Wiśniowy Old Fashioned
Z polską nalewką z wiśni
Składniki:
- 40 ml bourbonu
- 20 ml polskiej nalewki wiśniowej (lub likieru wiśniowego)
- kilka kropel angostura bitters
- kostki lodu
- plasterek pomarańczy lub kandyzowana wiśnia do dekoracji
Przygotowanie:
W szklance do whisky połącz bourbon, nalewkę i bitters. Dodaj lód i wymieszaj. Udekoruj pomarańczą lub wiśnią.
Ogórkowy Spritz
Z nutą ogórka kiszonego – tak, to działa!
Składniki:
- 40 ml ginu
- 10 ml soku z ogórków kiszonych
- tonik
- plasterek ogórka do dekoracji
- świeży koperek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Gin i sok z ogórków wymieszaj w shakerze z lodem. Przelej do wysokiej szklanki i dopełnij tonikiem. Udekoruj plasterkiem ogórka i koperkiem.
Żubrówka Apple Fizz
Tradycyjna żubrówka z jabłkiem – klasyka w nowej odsłonie
Składniki:
- 40 ml Żubrówki Bison Grass
- 80 ml soku jabłkowego (najlepiej tłoczonego)
- woda gazowana
- plaster jabłka do dekoracji
- lód
Przygotowanie:
W wysokiej szklance połącz żubrówkę i sok jabłkowy. Dodaj lód i dopełnij wodą gazowaną. Udekoruj plasterkiem jabłka.
Porzeczkowa Lemoniada (bezalkoholowa)
Dla fanów owoców i orzeźwienia
Składniki:
- 100 ml soku z czarnej porzeczki
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka miodu (lub syropu cukrowego)
- woda gazowana
- listki mięty, kostki lodu
Przygotowanie:
Do szklanki wlej sok porzeczkowy, cytrynowy i miód. Wymieszaj dokładnie. Dodaj lód i dopełnij wodą gazowaną. Udekoruj miętą.
Herbaciany Kompot Tonic (bezalkoholowy)
Inspiracja polskim kompotem i herbatą owocową
Składniki:
- 50 ml domowego kompotu z owoców sezonowych (np. wiśnia, jabłko)
- 50 ml ostudzonej herbaty malinowej lub z dzikiej róży
- tonik
- owoce do dekoracji
Przygotowanie:
Wymieszaj kompot z herbatą, dopełnij tonikiem i podawaj z kostkami lodu oraz świeżymi owocami.
Drinki z polskim „twistem” to świetny sposób na pokazanie, iż polska kuchnia jest pełna niespodzianek – również w kieliszku czy szklance. Eksperymentuj ze smakami i zaskocz gości wyjątkowymi koktajlami inspirowanymi lokalnymi składnikami.
WEM