Zupa krem z pietruszki i gruszki idealnie komponuje się z klimatem początku jesieni. Nie tylko jest to nieoczywiste połączenie warzyw ze słodkim owocem, ale także wzbogacone o orzechowe i korzenne nuty.
Składniki na zupę krem z pietruszki i gruszki
Do przygotowania jesiennej zupy krem z pietruszki i gruszki, będziesz ci potrzebna:
- 1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej,
- 1 gruszka,
- 1 ziemniak,
- 2 szklanki wody,
- 2 cebule szalotki,
- 240 g śmietanki 36%,
- 250 g szklanka mleka 3,2%,
- 3 duże pietruszki,
- 3 łyżki oliwy,
- kilka gałązek kolendry,
- sól, pieprz.
Dodatek kolendry w tej zupie krem sprawi, iż nabierze ona lekko orientalnego smaku, który idealnie połączy się ze słodkością gruszki. Z kolei dzięki śmietanie zupa krem z pietruszki i gruszki będzie wręcz jedwabista.
Sprawdź również: Najlepszy przepis na kruche ciasto. Jest w mojej rodzinie od pokoleń
Zupa krem z pietruszki i gruszki — sposób przygotowania
Gruszkę, ziemniaka oraz pietruszki dokładnie umyj, obierz i pokrój w większą kostkę. Posiekaj cebulę szalotkę. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę, wrzuć szalotkę i chwilę podsmaż. Następnie dodaj pokrojoną gruszkę z warzywami. Całość podsmaż na złoto, co chwilę mieszając. Do garnka dolej wodę, zupę doprowadź do wrzenia i gotuj przez około 30 minut. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wlej śmietankę, mleko oraz posiekaną kolendrę. Zupę ponownie zagotuj. jeżeli będzie za gęsta, dolej trochę wody. Smacznego!
Zobacz też:
Napoleonki z tego przepisu robiła moja babcia. Wychodzą lepsze, niż w cukierni
Obłędny czekoladowy deser, który zrobisz z 4 składników. Tani, szybki i prosty
Koniecznie zrób ten sok na zimę. Wzmocni odporność i poprawi trawienie