Marynata do mięsa na grilla z ananasem — składniki
Ten przepis jest idealny, gdy w ciepłe popołudnie przed drzwiami staje teść, a my zastanawiamy się, w jaki sposób przygotować, chociażby karkówkę, przed wrzuceniem na ruszt. Do przygotowania marynaty do mięsa na grilla z ananasem będziesz potrzebować:
- ½ ananasa,
- 1 limonka,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 gałązki mięty,
- 350 g jogurtu naturalnego.
Taka ilość starczy na około kilogram mięsa. Może to być oczywiście klasyka, czyli karkówka wieprzowa, ale świetnie sprawdzą się także żeberka oraz mięso z kurczaka — skrzydełka, nogi czy pierś. Przed grillowaniem możemy także marynować ryby lub owoce morza, a nawet... kaczkę.
Sprawdź również: Tak zrobisz najlepszy sos tzatziki do grilla. Jeden składnik może zaskoczyć
Jak przygotować marynatę do mięsa na grilla z ananasem?
Do miski dodaj całe opakowanie jogurtu naturalnego (około 350 g). Dorzuć zblendowaną połówkę ananasa — możesz go także zastąpić papają. Wyciśnij sok z limonki i wlej do reszty składników. Porwij listki z dwóch gałązek mięty, dopraw solą oraz pieprzem.
Marynatę wymieszaj, dokładnie wmasuj ją w mięso, miskę zakryj folią spożywczą i odstaw na dwie godziny. Żeby jogurt naturalny, ananas i limonka mogły zmiękczyć mięso, najlepiej zostawić je w temperaturze pokojowej, a nie w lodówce. Gotowe!
Zobacz też:
Schabowe wychodzą twarde jak kamień? Zacznij marynować je w tym
Dodaj do kotletów mielonych ten owoc. Mięso wyjdzie soczyste jak nigdy
Robisz to gotując szparagi? To dlatego są miękkie i bez smaku