Polacy uwielbiają bób, ale marnują skórki. Ja robię z nich genialną przekąskę na chrupko

natemat.pl 6 dni temu
Bób to ten rodzaj warzywa, na który wielu Polaków czeka cały rok. Sezon trwa krótko, a my zajadamy się bobem na potęgę. Wyciągamy z łupiny, zjadamy a skórki siup do kosza. A to błąd i marnotrawstwo! Ze skórek od bobu można zrobić chrupiącą, słoną przekąskę. Parę chwil i chipsy za grosze gotowe.


Nie ma lata bez bobu. Zielony, pełen smaku i wspomnień z dzieciństwa – najczęściej jedzony prosto z garnka, jeszcze parujący. Ale co z tym, co zostaje na palcach? Skórki – niedoceniane, lądują zwykle w koszu. A mogą stać się bohaterem wieczoru.

Bób – jak gotować? Zamiast marnowania skórek chrupiące chipsy


Polski bób króluje od czerwca do sierpnia. Najlepszy jest młody – miękki, słodkawy, z cienką skórką. Gotuj go krótko: 5–7 minut we wrzątku z odrobiną soli i cukru. Odcedź, przestudź i łuskaj. Ale tym razem… nie wyrzucaj skórek.

Jak zrobić chrupiące chipsy?


To genialna przekąska – lekka, roślinna, pełna smaku i… świadomości. Bo to, co miało wylądować w koszu, zamienia się w coś naprawdę wyjątkowego.

Wiele osób preferuje jednak bób jako składnik dania, według mnie najsmaczniejsza wersja to zapiekanka ziemniaczana z tym zielonym dodatkiem, o której pisaliśmy w naTemat.

Bób – skarb pełen białka i błonnika


Zanim przejdziemy do przepisu, warto przypomnieć, iż bób to źródło roślinnego białka, błonnika, kwasu foliowego i witamin z grupy B. Reguluje trawienie, wspiera układ nerwowy, syci na długo. Ale uwaga – nie wszyscy mogą się nim zajadać.

Kto powinien uważać?


Osoby z dną moczanową, chorobami nerek czy z zespołem jelita drażliwego (IBS) mogą odczuwać dyskomfort po zjedzeniu bobu. Powinni też unikać go chorzy na fawizm – rzadką chorobę genetyczną, przy której spożycie bobu może być groźne.

Poza tym z kupowaniem bobu lepiej jeszcze się wstrzymać – polski bób jest już w sklepach, ale niedługo będzie tańszy, więc warto poczekać.

Idź do oryginalnego materiału