Polacy udają, iż nie jedzą. Ale w domu gotują na potęgę. Smak PRL-u wraca do łask

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
To przysmak, który wzbudza sporo kontrowersji, ale jeszcze kilkanaście lat temu gościł na stołach zarówno na co dzień, jak i od święta. w tej chwili wiele osób podchodzi do niego z dystansem, ale trzeba wiedzieć, iż to prawdziwa skarbnica cennych dla organizmu składników odżywczych.
W czasach PRL-u stoły uginały się wręcz od podrobów, które były przygotowywane na różne sposoby. Po wątróbkę, serca, płuca, żołądki czy ozory zwierzęce sięgano nie tylko ze względu na smak i łatwą dostępność, ale także z uwagi na korzyści prozdrowotne wynikające z regularnego spożywania. Zawarte w nich żelazo zapobiega anemii, witaminy z grupy B wspierają pracę układu nerwowego, a białko jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek.


REKLAMA


Zobacz wideo Zaskakująco dobry pasztet z wątróbek i równie smakowity kolega wegetariański


Podroby - PRL to czas ich największej popularności. Dlaczego warto włączyć je do diety?
Chyba nic nie kojarzy się tak bardzo z kuchnią naszych babć, jak podroby. PRL to czas ich prawdziwej świetności, na co wpływ w dużej mierze miał fakt, iż były one znacznie tańsze i łatwiej dostępne niż mięso. Stanowiły podstawę żywienia nie tylko od święta, bo w różnych formach spożywano je także na co dzień. Dziś nie są one już tak często spożywane, jednak warto wiedzieć, iż znajdziemy w nich wiele cennych dla zdrowia składników. Dlaczego warto sięgać po podroby?


podroby to źródło wysokiej jakości białka, które jest niezbędne do budowy tkanek;
są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Znajdziemy w nich m.in. witaminę A, witaminę D, witaminy z grupy B, witaminę K, żelazo, cynk, potas, magnez i fosfor;
w podrobach znajdziemy cholinę, która wspiera pracę mózgu i wątroby;
z uwagi na obecność witamin z grupy B, podroby wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także pamięć i koncentrację;
znajdujące się w nich witaminy i minerały wzmacniają odporność organizmu;
wysoka zawartość łatwo przyswajalnego żelaza sprawia, iż podroby skutecznie zapobiegają anemii.


Pasztet z wątróbki drobiowej w kilka chwil. Idealne smarowidło na kanapki
Podroby można przygotować na wiele różnych sposobów. My proponujemy zrobić smakowity pasztet z wątróbki drobiowej. Jego przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Idealnie smakuje ze świeżym pieczywem i ogórkiem kiszonym. Oto potrzebne składniki:


1 kg wątróbki drobiowej
2 duże cebule
1 kostka masła
2 łyżki masła klarowanego
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego


Przygotowanie:


Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i wrzucamy cebulę
Smażymy do momentu, aż cebula się zeszkli
Dodajemy wątróbkę, liść laurowy i ziele angielskie
Smażymy na średniej mocy palnika przez kwadrans
Zdejmujemy patelnię z ognia, wyciągamy liść i ziele
Doprawiamy wątróbkę solą, pieprzem i majerankiem
Przekładamy do miski, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło
Blendujemy dokładnie na gładką masę
Pasztet przekładamy do naczynia i studzimy
Wystudzony pasztet przechowujemy w lodówce


Zobacz też: Nie kupuj gotowca w sklepie! Kopiec kreta bez pieczenia robi się w 5 minut. Idealne ciasto na grilla


Podroby - przepisy na smakowite dania w zasięgu ręki. Wypróbuj wątróbkę wieprzową z cebulką
Nasza druga propozycja również bazuje na wątróbce, tym razem wieprzowej. Kawałki wątróbki podawane z aromatyczną cebulką to kolejny pomysł na to, w jaki sposób mogą być przygotowane podroby. Przepisy, jak zawsze, zaczynamy od listy składników. Do zrobienia dania będą potrzebne:


500 g wątróbki wieprzowej
2 duże cebule
500 ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
smalec do smażenia


Przygotowanie:


Wątróbkę oczyszczamy z błon i kroimy na mniejsze kawałki
Wkładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na godzinę (dzięki temu będzie bardziej delikatna)
Wątróbkę wyjmujemy i osuszamy ją dokładnie ręcznikiem papierowym
Każdy kawałek wątróbki obtaczamy w mące
Na patelni rozgrzewamy smalec
Wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy na złoty kolor
Cebulę zdejmujemy z patelni i na tej samej patelni smażymy wątróbkę partiami, po 3 minuty na każdą stronę
Gdy cała wątróbka będzie usmażona, na patelnię ponownie wrzucamy cebulę i smażymy całość jeszcze przez kilka minut


Które podroby lubisz najbardziej? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Idź do oryginalnego materiału